Uit voorzorg 4.700 varkens afgemaakt

Bij een varkensbedrijf in het Brabantse Deurne worden vandaag 4.700 varkens afgemaakt om te voorkomen dat varkenspest uit Spanje overslaat naar Nederland. Minister Brinkhorst (Landbouw) stelde gisteren een importverbod in voor varkens uit Spanje.

De Europese Commissie verbiedt tot eind deze maand de uitvoer van levende varkens uit Catalonië, waar gisteren een uitbraak van de besmettelijke ziekte is vastgesteld. Het bedrijf in Deurne wordt geruimd omdat er zich 1.200 biggen bevinden die vorige week nog op de Spaanse vestiging van het bedrijf waren, op ongeveer 80 kilometer van de plaats Sosas, waar de besmette boerderij zich bevindt. Bij de dieren, die geen verschijnselen van varkenspest vertoonden, zijn bloedtesten afgenomen waarvan volgende week de uitslag wordt verwacht.

Brinkhorst riep gisteren in de Tweede Kamer de varkenshouders op ,,de situatie niet te onderschatten''. Met Spanje is gewoonlijk veel verkeer van varkens. De laatste maanden is dit stilgevallen, omdat Spanje veel Nederlandse dieren weigerde wegens de recente mond- en klauwzeercrisis. Het ministerie traceert eventuele diertransporten van de laatste maanden. Na 1 juni zijn geen transporten aangemeld, in mei zouden volgens een woordvoerder van het ministerie wel enkele transporten hebben plaatsgehad. Brinkhorst heeft België en Frankrijk gevraagd om informatie over doorvoertransporten van varkens. De incubatietijd van varkenspest is doorgaans maximaal twee weken. Varkenshouderijen krijgen uit voorzorg iedere twee weken bezoek van een practicus voor controle op diercontacten en besmetting.

Drie jaar geleden zijn in Nederland ruim twee miljoen varkens afgemaakt en bijna 2.000 bedrijven geruimd wegens een uitbraak van varkenspest. Sindsdien is de zeer besmettelijke dierziekte binnenslands niet voorgekomen, ondanks uitbraken in onder meer Engeland en Spanje. Nederland telt momenteel ruim dertien miljoen varkens. De commissie-Wijffels adviseerde Brinkhorst recentelijk een einde te maken aan langeafstandstransporten van dieren in verband met het risico op verspreiding van ziekten.

De minister toonde zich gisteren in de Kamer bereid verder te praten met de sector over de voorwaarden voor de garantie van diergezondheid waaraan veemarkten moeten voldoen. Veemarkten zeggen dat de eisen die Brinkhorst vorige week afkondigde zo scherp zijn dat ze er niet aan kunnen voldoen. Ze blijven daarom voorlopig dicht.

Gisteren werd bij een koe in Barneveld het achttiende geval van gekkekoeienziekte BSE in Nederland vastgesteld. BSE is geen virusziekte, maar gevaarlijk voor mensen.