Telefónica blijft op overnamepad

Telefónica toont zich gelukkig met de overname vorig jaar van Endemol, en niet van KPN. Andere overnames zijn mogelijk. Wellicht toch KPN? Topman Alierta sluit niets uit.

Het Spaanse mediaconcern Telefónica blijft op overnamepad. Bestuursvoorzitter César Alierta zei gisteren geen enkele mogelijkheid uit te sluiten bij mogelijke aankopen in Europa en Zuid-Amerika, maar toonde zich alsnog zeer tevreden met het afketsen van de overnamepoging van KPN een jaar geleden. De topman onderstreepte dat de Nederlandse producent van amusementsprogramma's Endemol een centrale plaats blijft houden in de bedrijfsstrategie.

Aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering van Telefónica, die vandaag plaatsvindt, gaf Alierta een toelichting op de bedrijfsresultaten en toekomstverwachtingen van Telefónica. Het was voor het eerst sinds eind juli vorig jaar, toen hij Juan Villalonga opvolgde, dat Alierta daarbij de pers te woord stond.

In een uitgebreide toelichting toonde Alierta zich mild tegenover zijn omstreden voorganger, die vorig jaar zomer met de overnamepoging van KPN de kernaandeelhouders (grootbank BBVA en spaarkas La Caixa) tegen zich in het harnas joeg en de laan uitvloog. Alierta, vertrouwensman van de Spaanse premier Aznar en reeds jaren commissaris van Telefónica, was het met alle besluiten van Villalonga eens geweest behalve één: het plan KPN over te nemen onder de vlag van een fusie. Een groot geluk dat die zaak afketste, zo meende de bestuursvoorzitter. ,,Toen het fusievoorstel er was, was de verhouding in de nieuwe combinatie 62 tegenover 38 procent. Nu zou die 90 tegenover 10 procent zijn geweest. U kunt zich wel voorstellen wat dat voor onze koers had betekend.''

Madrileense financiële kringen sluiten niet uit dat er binnen Telefónica nog steeds belangstelling bestaat voor KPN, danwel voor bepaalde bedrijfsonderdelen – zoals de mobieletelefoontakken – uit de technisch gesproken failliete boedel. Alierta weigerde gisteren evenwel rechtstreeks antwoord te geven op vragen op dit gebied. De topman zei niet te geloven in fusies ,,niet met gelijken en nog minder met ongelijken'', maar wel in overnemingen om zijn positie op de Zuid-Amerikaanse en Europese markt te versterken. ,,We sluiten geen enkele mogelijkheid uit'', aldus Alierta.

Endemol, dat vorig jaar door Telefónica werd ingelijfd, blijft een centrale plaats houden in de toekomststrategie van Telefónica, zo maakte Alierta duidelijk. Met zijn overnamesom van 5,5 miljard euro is de aankoop van het Nederlandse amusementsbedrijf de meest omstreden erfenis van Villalonga. Tot op heden is het niemand duidelijk waarom de Spaanse mediareus Endemol heeft ingelijfd. Bij herhaling speelt dan ook de vraag of de zaak op den duur zal worden afgestoten. Op dit moment zou een mogelijke verkoop evenwel met te grote verliezen gepaard gaan. Alierta toonde zich echter zeer tevreden over de behaalde bedrijfsresultaten van Endemol over het eerste kwartaal van 2001 die ruim boven de verwachting lagen. Van verkoop is geen sprake, aldus de bestuursvoorzitter.

Alierta dicht, evenals zijn voorganger, Endemol een belangrijke plaats toe in de drie strategische takken van Telefónica: telecommunicatie, internet en media. In tegenstelling tot het algehele marktpessimisme toonde de bestuursvoorzitter zich overtuigd dat de nieuwe generatie telefoonverbindingen, waarbij deze drie takken zullen worden ingebracht in een aantal nieuwe producten, een grote toekomst hebben.

Alierta is met name gecharmeerd door Endemol-oprichter John de Mol, die na de overname uitgroeide tot de grootste individuele aandeelhouder van Telefónica. ,,Ik heb grote bewondering voor zijn enthousiamse en inzet. Endemol is wereldwijd een van de belangrijkste aanbieders van producten die we straks kunnen gebruiken voor de mobiele telefoons.''

    • Steven Adolf