Stille tocht voor verdronken man

In het centrum van Alkmaar wordt morgen een stille tocht gehouden ter nagedachtenis van de 26-jarige Jonas Gudeta uit Diemen. De man van Eritrese afkomst overleed een week geleden, nadat hij door de Alkmaarse man J.B.(20) in het water was geduwd. Hij is vandaag in Amsterdam begraven.

De verdachte heeft inmiddels bekend. De organisator van de stille tocht meent dat sprake is van racistische motieven. Dit ontkent de advocaat van de verdachte, Joe de Goeij. ,,Een van de drie verdachten is nota bene zelf Vietnamees.''

Het slachtoffer vroeg vrijdagnacht op de Friesebrug in Alkmaar de weg aan drie dronken passanten. Als antwoord werd hij het Noordhollands Kanaal ingeduwd. Toen duikers van de brandweer, door de politie gealarmeerd, twintig minuten later arriveerden, was Gudeta reeds overleden.

De Goeij eist een justitieel onderzoek. Naar zijn mening is het rapport van de Rijksrecherche ondeugdelijk. Hij meent dat de dood van het slachtoffer mogelijk voorkomen kunnen worden als de politie hem direct uit het water had gehaald. ,,In het rapport wordt gesuggereerd dat de agenten, die kort na de duw langsreden en optraden, een keuze moesten maken tussen hulpverlening aan het slachtoffer en arrestatie van de verdachten. Maar de verdachten waren op dat moment natuurlijk niet relevant. De politie had het slachtoffer direct hulp moeten bieden.''

Volgens De Goeij hadden zijn cliënt J.B. noch zijn twee vrienden de intentie Gudeta te doden of te verwonden. De duw was bedoeld ,,als geintje''. Het is de tweede keer dat de verdachte iemand in het water duwt. De eerste keer leverde dit volgens De Goeij geen letsel. De verdachte is in hechtenis genomen, de twee vrienden zijn vrijgelaten.