Shit Happens

Dubbeltalent Marc van Uchelen was onlangs nog op de televisie te zien als het jongetje met de prachtige kijkogen in De aanslag van Fons Rademakers. Hij wordt vaak aan die film herinnerd, maar wat wil je? Nog op school en dan in een film meespelen die meteen maar een Oscar voor Beste Buitenlandse Film wint. De tijd tussen de middelbare school en zijn toelating op de Filmacademie bracht hij acterend in het theater door. En in de periode tussen zijn afstuderen in 1996 met de film noir tragikomedie Buenos Aires, Here We Come en zijn echte debuut als regisseur, vanavond met de korte film Shit Happens in de NPS korte film-serie Novellen, speelde hij in een aantal films van Eddy Terstall het filmische ik van de regisseur. Net zoals Buenos Aires, Here We Come een geestige manier was om de Tweede Wereldoorlog uit De aanslag van zich af te schudden, is Shit Happens een hyperrealistische parodie op het stereotiepe Holland dat de films van Terstall ademen. Belangrijker dan deze biografische noot is echter dat deze kleine komische film een verbindend element lijkt te zijn dat van regisseurs als Lodewijk Crijns, Martin Koolhoven, Erik de Bruyn en Eddy Terstall een generatie van geestverwanten kan maken.

Vingeroefening Shit Happens koppelt het mededogen van Crijns aan de ontwrichte werkelijkheid van Koolhovens AmnesiA, de Hollandse bevrijding van De Bruyn en de humor van Terstall. Of in gewone mensentaal: het is een plezierige romantische komedie in een decor van Maggi en hete bliksem en Neder-Pinteriaanse dialogen.

De poepgrap klinkt op papier flauwer dan hij is. Kees Hulst is de overjarige vrijgezel die in een medisch laboratorium de hele dag poepmonstertjes in petrischaaltjes smeert en Christine van Stralen de uitzendkracht die zijn muts zo leuk vindt. De Hollandse clichés van Van Uchelen zijn vertrouwd als Carry Tefsen die een datingprogramma op de televisie presenteert (en dat moet toch al weer heel wat jaartjes terug zijn). Maar hoe vreemd is al dat vertrouwde, hoe gifgroen het gras, behangplakselwit de stamppot en (excusez le mot) poepbruin het behang. Na deze proeve van beeldliefde moet de weg om via Lolamoviola en Telefilm als regisseur in de bioscoop te belanden voor Van Uchelen open liggen.

Shit happens (M. van Uchelen, 2001, Ned.), NPS, Ned.3, 20.00-20.30u.

    • Dana Linssen