Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de eerste honderd dagen van de Israëlische premier Sharon en wat hij heeft waargemaakt van zijn verkiezingsbelofte. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Aandacht voor de Eurotop in Gotenburg en het Europese probleem met de pensioenen. Verder de toename van ongedierte als ratten, kakkerlakken en meelwormen waardoor besmettelijke ziekten kunnen uitbreken. Ook een gesprek met de zoon van de in 1960 vermoordde Congolese ex-premier Patrice Lumumba over de betrokkenheid van België bij de moord. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Live from Dinosaur Island. Slot van een serie waarin archeologen op het eiland Wight op zoek gaan naar fossielen van dinosauriërs. BBC2, 21.00-22.00u.

Die ZDF-reportage. Een kijkje achter de schermen van de persoonlijke lijfwachten van de Engelse koningin die al sinds jaar en dag stokstijf voor Buckingham Palace posten. ZDF, 21.15-21.45u.

ARD-exclusiv. Het renpaard Superlover is op de baan gewond geraakt en moet geopereerd worden. Het is de vraag of de paardenchirurg de vierbenige renmachine weer kan genezen. Afl.: Pferdewerkstatt. ARD, 21.40-22.10u.

AMUSEMENT & KUNST

The awful truth (Michael Moore). Zie TV-vooraf. Ned.3, 19.30-20.00u.

Eerste druk met Midas. In het boek E=MC² van David Bodanis valt te lezen hoe Albert Einstein aan het begin van de vorige eeuw op deze briljante ingeving kwam. Midas Dekkers volgt de sporen van Einstein en krijgt in de universiteitsstad Oxford uitgelegd hoe de vijf tekens leiden tot de atoombom. Ned.3, 21.00-21.30u.

Kwestie van smaak. Voorlopig laatste aflevering waarin onder andere schrijver Ronald Giphart, acteur Gijs Scholten van Aschat en actrice Carine Crutzen praten over het toneelstuk Huis & tuin. Ned.1, 21.39-22.24u.

Stardust. Regisseur Claude Mouriéras praat over zijn film Tout va bien. Verder een portret van filmmaker Amos Kollek en aandacht voor de première van De Vriendschap van Nouchka van Brakel. Ned.3, 23.07-23.40u.

FILM

Shit happens (Mark van Uchelen, 2001, Ned.) Zie Film-vooraf. Ned.3, 22.00-20.30u.

Legal Eagles (Ivan Reitman, 1986, VS). Door het Rothko-schandaal en Cukor's Adam's Rib geïnspireerde romantische whodunit met komedie-inslag. Schijnbare tegenpolen Robert Redford en Debra Winger bieden juridische hulp aan Daryl Hannah, dochter van beroemde, onder verdachte omstandigheden omgekomen kunstenaar. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

The Assignment (Christian Duguay, 1997, VS). Verdienstelijke thriller over poging om terrorist Carlos De Jakhals te grazen te nemen. Met Aidan Quinn als diens dubbelganger, Donald Sutherland als de CIA en Ben Kingsley als de Mossad. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

In the Cold Light of Day (Rudolf van den Berg, 1995, Ned./Duitsl./Eng.). Vakkundige brood-op-de-plank-thriller van de Nederlandse regisseur van De avonden. Psychologisch en structureel zwakke bewerking van oorspronkelijk scenario van Friedrich Dürrenmatt is zwakste schakel in film over fanatieke politie-inspecteur die klein meisje gebruikt als levend aas voor een kindermoordenaar. Met o.a. Thom Hoffman, Gerard Thoolen, Boudewijn de Groot. Yorin, 21.55-23.40u., onderbroken door reclame.

Death Wish V: The Face of Death (Allan Goldstein, 1994, VS). Even armzalige als wrede aflevering uit serie waarin Charles Bronson uit wreken gaat. SBS6, 23.10-0.45u., met reclame.

. L'uomo delle stelle (Giuseppe Tornatore, 1994, Italië). In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neo-realisme laat Tornatore een oplichter (Sergio Castellito) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een `screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Canvas, 23.15-1.05u.

The Ultimate Warrior (Robert Clouse, 1975, VS). Postapocalyptische sciencefiction met Yul Brunner en Max von Sydow in wat over is van New York. Net5, 23.35-1.20u., met reclame.

. Suffløøsen / The Prompter (Hilde Heier, 1999, Noorwegen). Hege Schøyen won al meerdere prijzen voor hoofdrol in invoelend filmdebuut van theaterregisseuse Heier over opera-souffleuse die voorbereidingen treft voor een voorstelling van Aida én voor haar huwelijk met een gescheiden man met kinderen. Ned.3, 23.40-1.20u.

Race the Sun (Charles T. Kanganis, 1996, VS). Monteur James Belushi biedt helpende hand aan groepje kansarme Hawaiiaanse jongeren die met een zelfgebouwde, op zonne-energie rijdende auto meedoen aan een race door Australië. VRT, 23.45-1.20u.

. Equinox (Alan Rudolph, 1992, VS). Raadselachtige, impressionistische grotestadsfilm over maatschappelijk verval door de eigenzinnige regisseur van o.a. Choose Me, The Moderns en Mrs. Parker and the Vicious Circle. Matthew Modine speelt dubbelrol van timide automonteur en ambitieuze gangster. BBC2, 1.20-3.05u.

Demon Seed / Proteus Generation (Donald Cammell, 1977, VS). Merkwaardige computer-fabel waarin Julie Christie wordt verkracht door een brute computer die meent dat hun kind `de wereld zou kunnen redden'. BBC1, 1.40-3.10u.

French Postcards (Willard Huyck, 1979, VS). Door de scenaristen van American Graffiti (George Lucas, 1973) geschreven adolescentenkomedie. Amerikaanse studenten leren in Parijs het leven kennen. Morgen, SBS6, 11.40-13.20u., onderbroken door reclame.

Nagesynchroniseerd: Harold and Maude (Hal Ashby, 1972, VS). ZDF, 0.35-2.05u.; L'homme dur les quais (Raoul Peck, 1993, Fr./Can.). ZDF, 2.10-3.50u.