Schutter opnieuw gezocht

Politie en justitie zijn weer op zoek naar de 33-jarige M.M., verdacht van het doodschieten van drie mensen in Japans restaurant Kobe in de hoofdstad. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bepaalde in april dat M. op vrije voeten moest worden gesteld, maar het gerechtshof draaide die beslissing deze week terug en heeft de gevangenneming van M. bevolen.

Het is niet de eerste keer dat de rechtbank en het gerechtshof in deze zaak de feiten verschillend beoordelen. Na M.'s arrestatie eind vorig jaar stelde de raadkamer van de rechtbank hem in februari op vrije voeten wegens onvoldoende bewijs. Het hof draaide deze beslissing in hoger beroep terug. Deze gang van zaken heeft zich nu herhaald.

De schietpartij waarvan M. verdacht wordt, deed zich voor op 17 november. In de vroege avond stapte de schutter het restaurant binnen, gevestigd aan de Nieuwezijds Voorburgwal, tegenover het politiebureau. In koelen bloede schoot hij twee Joegoslavische mannen (28 en 30 jaar) en een 27-jarige Nederlandse vrouw dood. Een tweede vrouw in het gezelschap wist te ontkomen.

M. voldoet tot op zekere hoogte aan het signalement van de schutter (een negroïde man met rastahaar). Bovendien vond de technische recherche in het restaurant een kogelhuls van het soort dat in een eerdere strafzaak tegen M. een rol had gespeeld.

Vooralsnog loopt M. vrij rond.