Rome gelast pas op de plaats bij Alitalia

Het kabinet-Berlusconi wil dat de staatsluchtvaartmaatschappij Alitalia haar plannen voor internationale samenwerking heroverweegt. Alitalia leek af te steven op een commercieel akkoord met Air France.

,,We hebben een pauze gevraagd om na te denken'', zei de minister van Transport en Infrastructuur, Pietro Lunardi. Hij zei dat alle opties tegen het licht gehouden zullen worden, maar maakte duidelijk dat het kabinet de keuze wil maken en niet passief wil toekijken welke koers de Alitalia-top uitzet. ,,De regering zal een politieke keuze maken'', zei Lunardi.

Francesco Mengozzi, begin dit jaar aangetreden als managing director van Alitalia, heeft uitgebreid met de top van Air France gesproken over de mogelijkheden voor samenwerking. Hij maakte daarbij duidelijk geen mogelijkheden te zien voor heropening van de onderhandelingen met KLM en ook weinig te verwachten van gesprekken over samenwerking met de noodlijdende Zwitsers-Belgische alliantie van Swissair en Sabena. Alitalia verkeert zelf ook in grote financiële problemen.

Al voor de verkiezingsoverwinning van de rechtse alliantie had de economische adviseur van premier Berlusconi, Antonio Marzano, nu minister van Productieve Activiteit, bezwaar gemaakt tegen Air France. Hij ziet liever een partner die minder wordt gedomineerd door de overheid en qua grootte ongeveer gelijkwaardig is.

Mengozzi had gezegd deze zomer met een concreet plan voor samenwerking te willen komen. Lunardi zei gisteren dat het besluit over een partner voor Alitalia in de eerste honderd dagen van het nieuwe kabinet genomen zal worden.