Ramsj

Richard Parkinson: Cracking codes; the Rosetta stone and decipherment. Paperback, University of California Press 1999, van ƒ72,90 voor ƒ34,50.

De Boekenmarkt Den Haag.

In 1999 was het precies tweehonderd jaar geleden dat de troepen van Napoleon in de westelijke Nijldelta de Steen van Rosetta ontdekten: de beroemde stèle waarop dezelfde tekst (een eerbetoon aan Ptolemeus V) zowel in het hiërogliefenschrift, het demotisch als in het oude Grieks staat weergegeven. Parkinson vertelt het verhaal van de ontdekking, en vooral van de felle strijd die spoedig losbarstte tussen Engelse en Franse oriëntalisten om als eerste de hiërogliefen te ontcijferen, een strijd die uiteindelijk in 1822 werd gewonnen door de Fransman Champollion. Spannend boek dat ook aandacht besteedt aan andere, nog niet ontcijferde schriften.

Ook bij De Boekenmarkt: Mummies, life after death in ancient Egypt van Renate Germer, een catalogus over de begrafenisrituelen van de oude Egyptenaren, aangevuld met voorbeelden van modern, radiologisch onderzoek van mummies. Het boek is afgeprijsd van ƒ85,80 voor ƒ39,90.

    • Henk Lagerwaard