Philips: resultaat nog lager

Philips heeft vanmorgen gewaarschuwd dat zijn chipdivisie dit kwartaal zwaar verlies lijdt. Het uitvallen van deze belangrijke winstmaker betekent volgens bestuurslid J. Hommen dat heel Philips dit jaar mogelijk verlies maakt.

Inclusief de kosten van aanstaande reorganisaties in onder meer mobiele telefonie en fabrieken voor grote en kleine beeldschermen, verwacht Hommen over het hele jaar 2001 ,,misschien een klein verlies''. De chiptak Philips Semiconductors leek eerder dit jaar nog af te stevenen op een positief resultaat in het tweede kwartaal, maar verwacht nu een verlies van ongeveer 175 miljoen euro.

De omzet van Philips' chiptak, de derde producent van Europa, zal dalen met 20 tot 25 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar. Philips' winstwaarschuwing komt deze week niet onverwachts, maar in navolging van zijn Franse concurrent STMicroelectronics (Europees marktleider) en het Finse Nokia (voor Philips een belangrijke afnemer van onderdelen). Het aandeel Philips verloor vanmorgen op een iets lagere beurs ruim 8 procent en kwam daarmee op 27 euro.

Leegstand in Philipsfabrieken baart beleggers zorgen. Philips verwacht dat zijn chipfabrieken tegen het einde van dit kwartaal op 40 tot 45 procent van hun capaciteit zullen draaien. Voor een positief resultaat heeft Philips' chipdivisie een bezetting van ten minste 60 procent nodig.

PHILIPS: pagina 11