Ook de springruiter wordt handelswaar

In de springsport zijn na de paarden nu ook de ruiters handelswaar geworden. Olympisch kampioen Dubbeldam zit daar niet mee. ,,Mijn vaste kosten zijn nu gedekt.''

Met veel geschetter en tromgeroffel werd gisteren tijdens het CHIO van Aken het World Team gepresenteerd. Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam en wereldkampioen Rodrigo Pessoa uit Brazilië maken deel uit van deze ploeg. Wie deze equipe gaat sponsoren is een vraag waarover de teameigenaar, de Zwitser Erich K. Schulthess, zich nog in stilzwijgen hult. Het enige dat hij kwijt wil is dat hij een liefhebber van de paardensport is.

Aan de tijd dat in de springsport uitsluitend de paarden handelswaar waren, lijkt nu voorgoed een einde te zijn gekomen. Ook de ruiters zijn handel, want de Zwitser heeft van Dubbeldam, Pessoa, Willy Melliger (Zwitserland) en Lars Nieberg (Duitsland) niet anders dan de persoonlijke marketingrechten gekocht en die verkoopt hij aan de hoogste bieder. Het verschil tussen het bedrag dat deze vier ruiters ontvangen en wat de sponsor betaalt, verdwijnt in de zakken van Schulthess.

Dubbeldam lijkt daar niet zo mee te zitten. ,,Bij mijn sponsor was na een overname van het bedrijf de interesse om de sponsoring te continueren niet erg groot. Voor mij kwam dit idee als geroepen.'' Dubbeldam heeft samen met Jan Tops van bondscoach Bert Romp te horen gekregen dat zij hun paarden kunnen zadelen op het Europees kampioenschap, later deze maand in Arnhem.

Voor Dubbeldam is het duidelijk dat met een team op dit niveau veel gemakkelijker en meer sponsorgeld binnengehaald kan worden dan wanneer hij alleen met de cap in de hand bij een sponsor aanklopt. ,,Je moet geen overdreven voorstelling hebben over de geldbedragen die er mee gemoeid zijn, maar het maakt het mij gemakkelijker. De vaste kosten zijn in ieder geval gedekt.''

Het contract dat deze vier springruiters hebben getekend, heeft een looptijd tot na de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Voor Franke Sloothaak, de teamcaptain van het sinds een jaar bestaande Ericssonteam, is het een uitgemaakte zaak. ,,Teams hebben de toekomst, want de multinationals die wij warm willen maken voor onze sport, zijn niet geïnteresseerd in de individuele sporter. Kijk in Nederland maar naar het schaatsen en het zwemmen en in breder verband natuurlijk ook naar het wielrennen en de Formule I. Ik ben er van overtuigd dat er de komende twee jaar nog zeker een vijftal ploegen bijkomt'', meent Sloothaak. De ruiter denkt niet dat de landenwedstrijden ingeruild gaan worden voor wedstrijden tussen commerciële ploegen.

Wel komt er waarschijnlijk een tiental wedstrijden waar het hele World Team aan de start verschijnt. Dubbeldam hoopt dat één van die wedstrijden in Geesteren wordt gehouden. ,,Dat is toch een beetje mijn thuiswedstrijd. Ik ben niet bang voor eventuele stalorders. Ieder moet zijn eigen individuele richting blijven bepalen en ieder rijdt voor zijn eigen kansen. Met de sponsors die ik heb voor het paardenvoeder botsen de teambelangen niet'', aldus Dubbeldam, die in de toekomst een transfermarkt voor springruiters wel ziet zitten.

In de La Silla Masters werd Jan Tops gisteren met Grande Dame derde. Lars Nieberg zegevierde met Fighting Alpha. Nieberg had het voordeel als laatste te starten, terwijl Tops als eerste van het kwartet barrageruiters moest vertrekken. Ook de vierspanrijders menden hun paarden. In zowel de experimentele dressuurproef op muziek, een primeur voor deze sport, als in de traditionele dressuurwedstrijd voor vierspannen, won IJsbrand Chardon.

In de dressuur won Duitsland op halve kracht de landenwedstrijd, voor Nederland, dat eveneens op halve sterkte aan de start verscheen. Imke Bartels (Barbria), Barbara Koot (Galliano), Gonnelien Rothenberger (Leonardo da Vinci) en Anky van Grunsven (Idool) verzamelden 5.156 punten, vijf meer dan de verrassend sterk rijdende Spanjaarden.

    • Jacob Melissen