Non-fictie boek raakt verder in de problemen

Nederlanders kopen steeds minder non-fictie boeken. Vorig jaar is er in Nederland voor 879 miljoen gulden aan boeken verkocht, wat betekent dat de omzet al sinds halverwege de jaren negentig stagneert. Dat staat in het rapport De stand van boeken, dat de Amsterdamse stichting Speurwerk vorige week voor het laatst uitgaf.

In 2000 gingen er 10,4 miljoen non-fictieboeken over de toonbank. Dat is fors minder dan bijvoorbeeld in 1997 – het jaar van onder meer de Montignac-hype – toen er ruim 15 miljoen boeken werden verkocht. Maar ook 1990 was, met 11,9 miljoen verkochte non-fictie boeken, een beter jaar.

De categorie reisboeken is de sterkste daler (van 30 naar 19 miljoen gulden omzet) binnen non-fictie. Stichting Speurwerk ziet `verzadiging' als mogelijke oorzaak voor de terugval van non-fictie boeken. Daarnaast is het internet, tjokvol non-fictieve informatie, een mogelijke boosdoener.

Uit het onderzoek van de stichting Speurwerk, die voor de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) de Nederlandse boekenmarkt in kaart brengt, blijkt dat er vorig jaar 32,5 miljoen boeken zijn verkocht. Dat is een miljoen minder dan in 1999. De gemiddelde prijs van een boek steeg met drie procent tot zevenentwintig gulden.

Internetboekhandels spelen nog steeds geen belangrijke rol op de markt. In 2000 groeide hun aandeel naar een procent van het totaal aantal verkochte boeken. Het best verkochte boek van 2000 is De eeuw van mijn vader van Geert Mak, dat opmerkelijk genoeg ingedeeld is bij literatuur, in plaats van non-fictie.

Dit is de laatste keer dat het rapport De stand van boeken is verschenen. Sinds 1975 bezocht het NIPO, in opdracht van Stichting Speurwerk, jaarlijks ongeveer 25.000 huishoudens om te praten over hun boekenkoopgedrag. Wegens te hoge kosten is het NIPO sinds 1 januari dit jaar met die enquêtes opgehouden. Een werkgroep van de KVB onderzoekt momenteel of het onderzoek op een andere manier – bijvoorbeeld met internetpanels en willekeurige steekproeven – kan worden voortgezet.

    • Ward Wijndelts