NAVO: geen ingrijpen in Macedonië

De NAVO wijst een militair ingrijpen in Macedonië van de hand. Dit heeft de secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, gisteren in de Macedonische hoofdstad Skopje gezegd. De NAVO wil wel `assisteren' bij de ontwapening van de Albanese rebellen, aldus Robertson.

Macedonië's politieke leiders waren vandaag bijeen in de zuidwestelijke stad Ohrid om over de uitwerking van een vredesplan van president Trajkovski te praten. Deze stelt beperkte amnestie voor de rebellen voor. Die moeten in ruil hun wapens neerleggen.

Ook moeten de politici in Ohrid details uitwerken over de invulling van meer rechten voor de Albanese minderheid in het land. President Trajkovski noemde echter de eisen van de Albanezen – waaronder staatkundige veranderingen, betrokkenheid van de rebellen bij de onderhandelingen en algemene amnestie voor de rebellen – `volkomen onaanvaardbaar'.

Op hun eigen website maakten de extremisten vanochtend melding van een staakt-het-vuren dat tot 27 juni zou moeten duren. De Macedonische autoriteiten stelden maandag al een wapenstilstand in. Buitenland-gezant Javier Solana van de Europese Unie, die gisteren ook in Skopje was, heeft de politieke leiders van Macedonië uitgenodigd om op 25 juni een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg bij te wonen. Hij noemde deze datum ,,een zeer serieuze deadline'' om tot een oplossing van het conflict te komen.

De EU heeft op de achtergrond gedreigd de warme (donor-)banden met Macedonië te bevriezen als een akkoord achterwege blijft. Macedonië werd onlangs toegelaten tot het stabiliteits- en groeipact van de Europese Unie, maar ,,een aantal lidstaten heeft dit verdrag nog niet geratificeerd'', dreigde een EU-diplomaat tegenover het persbureau Reuters.