KPN verkoopt bedrijf Tsjechië

KPN heeft gisteren overeenstemming bereikt met de Tsjechische autoriteiten over de verkoop van zijn belang in het voormalige Oost-Europese staatsbedrijf. KPN houdt samen met de Zwitserse branchegenoot Swisscom een belang van 27 procent in Cesky Telekom. De deelneming is ondergebracht in het Zwitsers-Nederlandse samenwerkingsverband Telsource.

Gebundeld met de 51 procent van de Tsjechische overheid kan het plaatselijke telecombedrijf makkelijker verkocht worden. KPN houdt buiten Telsource nog 6,5 procent van de aandelen in het Tsjechische bedrijf. Dat belang is geen onderdeel van de overeenkomst die gisteren gesloten is. Analisten schatten de totale waarde van KPN's belang op ten hoogste 600 miljoen euro. De verkoop van tweederde daarvan is nu vergemakkelijkt.

De toespraak die Paul Smits gisteren voor het personeel hield, bevatte volgens aanwezigen niets nieuws. KPN houdt `alle opties open' bij haar onderzoek om de hoge schulden te verminderen. Het telecombedrijf houdt op dit moment vast aan zijn verdeling van vier kernactiviteiten: de exploitatie van het vaste telefoonnetwerk, internetdiensten, mobiele telefonie en het communicatienetwerk voor zakelijke gebruikers. Smits' toespraak voor het personeel was bedoeld om de onrust binnen het bedrijf te temperen.

Het bericht van het Duitse Handelsblatt dat KPN-dochter E-Plus met branchegenoot Mobilcom wil fuseren, wordt ontkend. Mobilcom, voor een deel in handen van France Telecom, en E-Plus hebben onlangs een overeenkomst gesloten over het delen van een netwerk. KPN-dochter E-Plus zal capaciteit op zijn Duitse mobiele telefoonnet verhuren aan Mobilcom. Over de precieze voorwaarden wordt nog onderhandeld. De samenwerking houdt in dat Mobilcom het netwerk van E-Plus vanaf september mag gebruiken om mobiele telefonie aan te bieden en datadiensten

De koers van KPN stond vanmiddag op verlies. Het aandeel noteerde 6 procent lager op 6,37 euro. Dat ligt onder de koers waarop het bedrijf zeven jaar geleden op de beurs geïntroduceerd werd en ligt eveneens onder de laagste koers waarop het aandeel ooit gesloten is.