Halfgeleiders veroorzaken verlies Philips

Het aandeel Philips daalde vanochtend bijna 8 procent, nadat het bedrijf voorbeurs een winstwaarschuwing bekendmaakte. Het bedrijf verwacht dat de omzet van de divisie halfgeleiders in het tweede kwartaal 20 to 25 procent afneemt ten opzichte van het eerste kwartaal. Aan het eind van de ochtend noteerde het aandeel 27,22 euro. De AEX-index daalde met 1,5 procent naar 559 punten.

Technologie- en telecomfondsen verloren terrein in navolging van de koersverliezen gisteren op Wall Street en de winstwaarschuwing van de Franse chipmaker STMicroelectronics, maar de koersdalingen bleven beperkt. Bijna alle fondsen met een notering aan de AEX- en de AMX-index leden koersverlies.

KPN was na de koerswinst gisteren weer in het verdomhoekje gezet. Het aandeel daalde met 9,3 procent naar 6,17 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography daalde met 5,3 procent naar 25,45 euro en UPC verloor bijna 7,5 procent. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend op 3,86 euro.

De koersen in Tokio eindigden grotendeels in de rode cijfers nadat bekend werd dat de Japanse centrale bank weigert het monetaire beleid te versoepelen. Volgens beleggers is dat noodzakelijk voor een herstel van de economie. De Nikkei-index verloor onder meer door dat bericht 0,4 procent en sloot af op 12.790,4 punten. Een andere factor was de negatieve stemming gisteren op Wall Street, aldus handelaren op de Japanse beurs.

De overige beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde de handel 1,1 procent lager. De Zuid-Koreaanse beursindex sloot echter 0,9 procent hoger. In het Australische Sydney won de belangrijkste graadmeter 0,2 procent.

De beurzen in New York kregen gisteren een stevige knauw te verduren. Meerdere winstwaarschuwingen, zowel van ketchupproducent Heinz als van elektronicabedrijf CTS, zorgden voor een neergang van het handelsklimaat. Daar kwam bij dat de fusie tussen General Electric en Honeywell International mogelijk niet doorgaat wegens bezwaren van de Europese Commissie. De Nasdaq verloor gisteren 3,7 procent en sloot op 2.044,1 punten. De Dow Jones zakte met 1,7 procent naar 10.690,1 punten. ,,Het ziet er slecht uit'', zei een analist tegen persbureau Reuters. ,,Iedereen die naar een V-curve (een opwaartse lijn) zoekt in het herstel van de economie kan beter naar iets anders gaan zoeken.''

De FTSE-index in Londen daalde met 1,1 procent naar 5.690 punten. Ook hier waren de koersverliezen gisteren op Wall Street van grote invloed.

De CAC-40 index in Parijs had te lijden onder de winstwaarschuwing die elektronicaconcern Philips vanochtend bekendmaakte. STMicroelectronics verloor vanochtend meer dan een procent op de koers door de winstwaarschuwing van gisteren. Vooral technologieaandelen zagen in Parijs de koers dalen. De CAC-40 stond rond het middaguur op verlies.

Ook in Frankfurt ondervond de belangrijkste beursgraadmeter vanmorgen hinder van koersdalingen bij een belangrijk TMT-fonds. Chipmaker Infineon Technologies verloor terrein door de winstwaarschuwing van Philips en het nieuws van de verliezen Wall Street.