Geen abortus op boot

Aan boord van de Nederlandse `abortusboot' van Women on Waves zullen geen abortussen worden uitgevoerd. Dit heeft Joke van Kampen, woordvoerder van de actiegroep, vanmiddag verklaard.

Voor behandeling ontbreekt de verplichte vergunning van de Nederlandse overheid. Als tweede reden noemde Van Kampen ,,de overweldigende belangstelling'' van Ierse vrouwen die aan boord een abortus zouden willen ondergaan. Volgens haar hebben zich tachtig vrouwen gemeld, via een speciaal telefoonnummer van Women on Waves.

De abortusboot is gisteravond aangemeerd in de haven van Dublin. Tegenstanders van abortus stonden niet op de kade. Woordvoeders van Pro Life-groepen hadden aangekondigd weg te zullen blijven, omdat demonstraties alleen maar voor meer publiciteit zouden zorgen.

Tot nog toe had de actiegroep in het midden gelaten of zij abortussen zou uitvoeren aan boord. Deze week verklaarde minister Korthals (Justitie) dat de bemanning zou worden vervolgd als ongewenst zwangere vrouwen zouden worden behandeld.