Fusie GE en Honeywell op springen

De voorgenomen fusie tussen de Amerikaanse bedrijven General Electric en Honeywell tot een van de grootste industriële concerns ter wereld dreigt stuk te lopen op bezwaren van de Europese Commissie.

GE-topman Jack Welch sprak gisteren in een verklaring van ,,buitengewone eisen'' van Europees Commissaris Mario Monti (Mededinging). Volgens Welch wilde zijn onderneming de transactie ter waarde van 41 miljard dollar met Honeywell afronden. ,,Maar we hebben altijd gezegd dat er een punt komt waarop we de deal niet meer willen. De eisen van de Europese autoriteiten gaan veel verder dan dat punt.'' Welch wilde de sterke positie van GE in vliegtuigmotoren en bijbehorende diensten combineren met de luchtvaartelektronica van Honeywell. De Europese Commissie startte in maart een onderzoek wegens een mogelijke dominante marktpositie van het fusiebedrijf, de grootste industriële fusie ooit.

Eurocommissaris Monti liet gisterenavond in een persverklaring weten dat de Europese Commissie dit onderzoek wil voortzetten, tenzij de aanmelding van de fusie formeel wordt ingetrokken. Een woordvoerder van GE zei dat de firma dit niet van plan is. Honeywell liet in een verklaring weten reeds de mogelijkheid te bekijken alleen verder te gaan. Volgens door het persbureau AP geciteerde bedrijfsbronnen is de deal ,,feitelijk dood''. De Commissie moet uiterlijk 12 juli beslissen.

Welch sprak deze week tweemaal met Monti. GE-Honeywell wilde als concessie onder meer 2,2 miljard dollar aan activititeiten van Honeywell (sterk in de luchtvaartindustrie) afstoten. De twee firma's hadden tot uiterlijk gisterenavond de tijd om concessies te doen. Al eerder kwam naar buiten dat de Europese Commissie problemen heeft met de rol in de fusie van GECAS (GE Capital Aviation Services), een van 's werelds grootste kopers van vliegtuigen die de toestellen vervolgens verkoopt of least. Monti liet in zijn verklaring weten dat met de beide partijen niet meer zozeer werd gesproken over verdere afstoting van activiteiten, maar over ,,verandering van het commerciële gedrag'' van GECAS. ,,Wij betreuren het dat deze weg niet is vervolgd'', aldus Monti gisterenavond.

De Europese Commissie verbood vorig jaar juni voor het eerst een grote Amerikaanse fusie: die tussen de telecombedrijven MCI/Worldcom en Sprint.

    • Hans Buddingh'