Euronext gaat in juli naar de beurs

Euronext gaat vrijwel zeker op 6 juli naar beurs. De raad van commissarissen van de Frans-Nederlands-Belgische effectenbeurs hebben woensdagavond in Parijs toestemming gegeven voor de beursintroductie van de onderneming.

Dat melden goed ingelichte bronnen rond Euronext. De notering zal in Parijs plaatshebben. Nu moeten alleen nog de toezichthouders zich over het emissieprospectus buigen. Euronext rekent binnen een week op goedkeuring. Zo kan het prospectus op tijd verschijnen. Want het moet twee weken voor de eerste notering beschikbaar zijn. In september vorig jaar is Euronext ontstaan door het samengaan van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel.

De aandelenplaatsing is handen van BNP Paribas en ABN Amro. Zij leiden het bankensyndicaat dat het beursdebuut begeleid. Naast ABN Amro en BNP Parisbas zijn UBS Warburg en Société Générale bookrunner voor de internationale plaatsing. ING en Rabobank behoren tot de zes `co-lead managers'.

Euronext doet vooralsnog geen enkele uitspraak over de exacte omvang van de introductie. Ook over de marge waarbinnen de uitgifteprijs wordt vastgesteld, zegt de beurs niets. ,,Wij kunnen er op dit moment geen commentaar op geven'', aldus een zegsman van Euronext Amsterdam. Analisten verwachten dat er 30 miljoen aandelen worden geplaatst, met een waarde van 750 miljoen.

Volgens Het Financieele Dagblad komt grofweg de helft van de aandelen die Euronext aanbiedt, uit het bezit van de 353 zittende aandeelhouders. Dat zijn de banken en commissionairs die in het verleden als lid actief waren en tegenwoordig als zogenoemde aangesloten instelling opereren op de effectenmarkten van Amsterdam, Parijs en Brussel.

De andere helft zou uit nieuw uit te geven aandelen bestaan. De opbrengst daarvan wordt toegevoegd aan het kapitaal van de fusiebeurs. De aandelen worden primair genoteerd op de beurs in Parijs en krijgt nevennoteringen in Amsterdam en Brussel.

De zittende aandeelhouders zouden na de plaatsing ongeveer drie kwart van het aandelenkapitaal blijven houden.