EASY OVER

Het bakken van een eitje kent vele mogelijkheden. Een van mijn favoriete varianten onder de gebakken eitjes is wat de Engelsen easy over noemen, op het laatst nog even omgedraaid zodat het allerlaatste ongestolde eiwit dat bovenop het spiegelei zit zich nu als een dun jasje om de dooier vormt en hem beschermt tegen kapotgaan en te snel stollen. Het liefst eet ik een easy over op een dikke plat tomaat, die even wordt meegebakken met het eitje. Het is een gelukkige combinatie. Bereiding: Verhit de boter en de olie in een ruime bakpan op halfhoog vuur tot de boter bijna niet meer bruist. Breek de eieren een voor een in een kopje en laat ze ver uit elkaar in de bakpan glijden. Als het ei niet vers is, zal het eiwit dun uitlopen. Duw het in dat geval snel met het bakmes een beetje terug tot het niet meer `wegloopt' en een overzichtelijke cirkel met een dikke laag ongestold eiwit is verkregen. Draai, zodra de eieren in de pan zijn, het vuur laag. Leg de plakken tomaat op de open plekken in de pan en bak ze om en om mee met de eieren die langzaam moeten stollen. Te hoog vuur zorgt voor taai, hard en onverteerbaar eiwit. Zodra het eiwit enige stevigheid heeft verkregen, wordt voorzichtig een spatel (of een pannenkoekmes wie het aandurft) onder de eieren geschoven en even gecontroleerd of het spiegelei over het gehele oppervlak los is van de bodem van de pan. Keer de eieren dan om in een vloeiende beweging en laat nog 1 minuut bakken op dat lage vuur. De plakken tomaat worden in dezelfde pan tegelijkertijd om en om gebakken en even lang als de eitjes nodig hebben. Doe de plakken tomaat over op een bord, maal er zeezout en zwarte peper over, leg de basilicum erop en dan de easy over eitjes. Garneer met wat rucola, die bescheiden is aangemaakt met olijfolie extra vierge, een drupje citroensap en gemalen zeezout. Geen brood erbij, dat doet afbreuk aan de frisheid van dit eiergerechtje dat niet filling is maar slechts een heerlijk niemendalletje voor onverantwoorde eetmomenten.