DUITENDIVA

Onthuld! De poenschepper is een vrouw. Paginagroot adverteerde de FNV deze week met een weelderige dame in een zwembad waar duiten op neerdalen. Duitendief of duitendiva? Is zij de vrouw van een kleptocraat, voor wie FNV-voorzitter De Waal een belastingtarief van 100 procent in petto heeft op alle inkomsten boven 3 miljoen gulden. Of zijn maîtresse? Of schaamteloos misbruik van een oude reclametruc: een vrouw in badpak trekt altijd aandacht?

Het moet maar eens afgelopen zijn met die absurde verrijking van topmanagers, die toch al rijk genoeg zijn, vindt de FNV, al valt de animo voor deze belastingverhoging onder de bezoekers van de FNV-website wel wat tegen. De helft van de kijkers die zijn mening achterliet vindt het niks, een vijfde wil de belastingdruk al onder 3 miljoen invoeren.

In de advertentie goochelt FNV met bedragen. De inkomensstijging bij Philips valt bijvoorbeeld hoger uit dan de FNV eerder zelf publiceerde, toen 26 procent, nu 45 procent of meer. De optiewinsten lijken zonder bronvermelding uit de Volkskrant overgenomen, maar zonder de kleine lettertjes: Opties verrekend tegen hoogste koers 2000. Fictie derhalve. Managers die de hoogste koers weten te prikken voor hun optiewinst zitten niet op kantoor, maar op de Bahama`s.

De FNV is boos maar blijft praten. Als het menens is, waarom geen acties als weleer, in een modern jasje? De ansichtkaart staat klaar op www.fnv.nl. Doe een duit in het zakje en stuur uw favoriete geldschepper zijn diva. Tip voor vaderdag?

    • Menno Tamminga