`Dronken prins was enige dader'

Kroonprins Dipendra, en hij alleen, heeft twee weken geleden de koning en de koningin van Nepal en zeven andere leden van de koninklijke familie doodgeschoten. Hij was dronken en zijn motief is niet duidelijk.

Dat is de uitkomst van het onderzoek naar de toedracht van de schietpartij. De resultaten werden gisteren in Kathmandu bekendgemaakt. Volgens ooggetuigen arriveerde de kroonprins op 1 juni om half acht in de ontvangstzaal, waar hij in zijn eentje begon te biljarten. Hij dronk whisky met ijs en hij rookte sigaretten die volgens het rapport gevuld waren met hasj.

Hij raakte zo zwaar onder invloed dat een bediende en zijn broertje hem even later naar zijn kamer moesten brengen. Daar belde hij via een mobiele telefoon zijn vriendin op, Devyani Rana. Volgens geruchten wilde de kroonprins met haar trouwen, en keurden zijn ouders zijn keus af.

Devyani, die telefonisch is gehoord door de onderzoekscommissie omdat zij in New Delhi is ondergedoken, vertelde dat zij aan de stem van de kroonprins kon horen dat er iets mis was. Zij alarmeerde zijn persoonlijke butler, die hem op de vloer van zijn slaapkamer aantrof, terwijl hij probeerde zijn hemd uit te trekken.

De butler hielp hem naar de badkamer, waar de kroonprins overgaf. Vervolgens werd de butler door Dipendra gesommeerd weg te gaan. Enkele minuten later verscheen Dipendra weer in de ontvangstzaal, nu gekleed in militair tenue en in het bezit van twee machinegeweren en een pistool. Hij schoot eerst lukraak om zich heen en toen gericht op zijn vader. Daarna volgden de anderen. Na de schietpartij trof de Koninklijke wacht de kroonprins aan bij een vijver achter zijn slaapkamer, op zijn rug in een plas bloed.

De persconferentie waarop het rapport werd gepresenteerd verliep buitengewoon chaotisch, omdat op veel vragen geen antwoord werd gegeven. Zoals: hoe kan een man, die eerst zijn eigen hemd niet kon uittrekken, ineens zo gericht schieten dat alleen zijn directe familieleden werden geraakt. Maar het is vooral de pers die nog geïnteresseerd is in antwoorden.

    • Anil Ramdas