De Boer in beroep tegen schorsing

Frank de Boer gaat in beroep tegen de schorsing van een jaar die de tuchtcommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) hem gisteren wegens doping heeft opgelegd.

De schorsing is een gevolg van een te hoge waarde van het spierversterkende middel nandrolon in de urine van de aanvoerder van het Nederlands elftal. Vooralsnog geldt de schorsing alleen voor wedstrijden in Europees verband. De wereldvoetbalbond FIFA heeft aangekondigd de straf snel over te nemen, zodat De Boer dan ook niet meer in de Spaanse competitie en voor Oranje kan uitkomen.

De 31-jarige verdediger van Barcelona had op vrijspraak gerekend in het hoofdkwartier van de UEFA in het Zwitserse Nyon, waar zijn zaak werd behandeld. De advocaten van de voetballer zijn van mening dat de methode waarmee de nandrolonwaarde wordt gemeten niet betrouwbaar is.

,,Dit is een hele grote klap'', zei een aangeslagen De Boer. ,,Maar ik ga door tot het bittere einde, ik vecht door om mijn onschuld te bewijzen.''

Als zijn beroep door de UEFA wordt verworpen, is de schorsing van kracht tot 13 juni volgend jaar. Het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea, waarvoor Nederland zich nog niet heeft geplaatst, begint 31 mei.

In afwachting van zijn beroepszaak mag hij zondag met Barcelona het laatste competitieduel tegen Valencia spelen.

FRANK DE BOER: pagina 9