Dansers weer bij Nationaal Ballet

De dansers Marieke Simons en Leon Pronk keren komend seizoen terug bij Het Nationale Ballet, Simons (1970) als tweede solist, Pronk (1971) als `grand sujet'. Het danskoppel danste voorheen, tot 1997, in de bescheidener rang van coryphée. Desondanks dansten ze ook toen al solistisch werk. Ze gaven onder meer een zinderende hoofdrolvertolking in Van Dantzigs Romeo en Julia. Vooral de sterke en temperamentvolle Simons was een publiekstrekker bij het Amsterdamse gezelschap. Haar talent zag ze gehonoreerd met prestigieuze prijzen: de Prix de Lausanne (1988) en de Gouden Theaterdansprijs van de V.S.C.D. (1995). Door de leiding van de groep werd Simons voor haar gevoel evenwel niet genoeg gewaardeerd. Om die reden vertrok ze vier jaar geleden met Pronk naar Frankrijk, waar ze dansten in Toulouse en Marseille. Voor Het Nationale Ballet is hun terugkeer aanstaand jubileumjaar een aanwinst.