Bonden moeten plannen 2004 bijstellen

Niet één sportbond heeft van de sportkoepel NOC*NSF het bedrag gekregen dat was gevraagd in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Het Team de Mission heeft behoorlijk gesneden in de programma's. De verschillen tussen de gevraagde en de toegekende gelden bedragen in veel gevallen miljoenen guldens. Als gevolg daarvan zullen de sportbonden rigoreus in hun ingediende plannen moeten schrappen.

De toewijzing van de gelden voor programma-ondersteuning, zoals voorgesteld door technisch directeur Joop Alberda en de zijnen, is gisteravond goedgekeurd door het bestuur van NOC*NSF.

Alberda heeft bij de verdeling van de gelden een onderscheid gemaakt tussenkanshebbers, deelnemers en potentiële deelnemers en projecten.

De succesvolste sporten van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney zijn het best beloond. Het meeste geld van het Team de Mission gaat derhalve naar de zwemmers, die vorig jaar tijdens de Spelen alleen al met Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn goed waren voor acht medailles, waarvan vijf gouden.

In de categorie kanshebbers zijn, na de zwemmers, de roeiers het ruimst bedeeld. In totaal kan de roeibond 765.000 gulden tegemoet zien. Er was 3,2 miljoen gulden gevraagd.

De zeilers zijn nummer drie met 590.000 gulden, hoewel dat een schijntje is in vergelijking met de aangevraagde dertien miljoen gulden. Daarnaast gaan relatief hoge bedragen naar `medaillegevoelige' sporten. De hockeyers (mannen en vrouwen) komen uit op 690.000 gulden, waar om meer dan tien miljoen was verzocht. Voor paardensport heeft het Team de Mission 415.000 gulden uitgetrokken, terwijl 3,6 miljoen gulden was aangevraagd. Judo mag met 590.000 niet klagen, al zal dat bedrag afgezet tegen de aangevraagd 2.750.000 gulden een tegenvaller zijn.

De weg- en baanwielrenners ontvangen gezamenlijk ruim 300.000, waar om 3,4 miljoen gulden. De volleybalmannen moet het doen met 345.000 gulden, waar twee miljoen was aangevraagd, voor overigens zowel mannen als vrouwen.

Ook de badmintonbond kan slechts een fractie van het gevraagde bedrag tegemoet zien. De plannen voor een fulltime programma van twaalf sporters en drie coaches lijkt met een toewijzing van 225.000 gulden niet uitvoerbaar. De badmintonbond had om 4,3 miljoen gulden gevraagd. De badmintonners worden door Team de Mission gerekend tot deelnemers en niet tot de kanshebbers. En dat scheelt bij de verdeling.

De atletiek, die door het Team de Mission tot een van de speerpunten is benoemd, mag niet klagen met een totaal van 855.000 gulden. Dat geldt evenmin voor de waterpolomannen en -vrouwen, voor wie respectievelijk 310.000 en 375.000 gulden is uitgetrokken.

In de categorie `projecten' valt het geringe bedrag op dat de schermbond tegemoet mag zien. Er was verzocht om 3,5 miljoen gulden en er is slechts 125.000 gulden toegekend. De vrouwenvoetbalsters zijn met 250.000 gulden dan beter af. Voor de mannenvoetbalploeg heeft NOC*NSF tot slot een ton over.

    • Henk Stouwdam