Biertjes drinken op een Urks industrieterrein

Uitgaan in Urk is niet meer leuk. De jeugdraad klaagde onlangs bij de gemeente over de grimmige sfeer en de vele vechtpartijen in de cafés. Tal van jongeren voelen zich veiliger in hun eigen illegale barretjes, die zich vaak op het industrieterrein bevinden. De gemeente gedoogt ze.

In Urk begint het uitgaan zaterdagmiddag. Op het voetbalveld. Voetballende vriendengroepen, al dan niet gesponsord door winkels of cafés, spelen tegen elkaar. Langs de lijn van veld B ligt het om een uur of vier al bezaaid met bierflesjes. Terwijl er op het veld wordt gevoetbald, liggen de spelers van PolderInn 2 bij te komen van hun net gespeelde wedstrijd. Spelers van Kat-in-bakkie borrelen vast wat mee. Zij moeten om half vijf voetballen. Vlak voor de aftrap houden ze nog even een sanitaire stop langs de lijn. Ze verliezen met 6-0.

Na de wedstrijd vertrekken de jongens op scooters of fietsen naar hun barretjes; in de garage van hun ouders of op het industrieterrein bij de visserijbedrijven. Er zijn ongeveer vijftien illegale barretjes, die jongeren zelf in groepjes runnen. Voor UK 37, een bar ingericht als kotter, hangen wat jongens tussen de visnetten op een oude bank. Ze dragen gouden oorringen met kotters en ankers erin. Een paar meisjes zitten in de smalle bar op een U-vormige bank.

,,Het gaat ons niet om de winst'', zegt Frans (17). Hij heeft net eindexamen havo gedaan en is met tien vrienden eigenaar van UK 37. De jongens slaan vooraf drank in, vooral bier en `speat' (cola met Beerenburg). ,,Wij zelf betalen één gulden per biertje en aan andere klanten vragen we een rijksdaalder.'' ,,We zijn een groepje vrienden die gewoon wat met elkaar drinken. Het loopt hier nooit uit de hand, er wordt niet gevochten, er worden geen drugs gebruikt en niemand heeft last van ons'', vertelt Cornelis (22). ,,Snap je nou dat ze dit willen verbieden? Illegaal noemen ze het, maar dat is toch onzin?!''

,,Ze willen dat we de bars sluiten, zodat ze bij de officiële horeca nog meer verdienen'', denkt Albert (22). ,,Daar worden belachelijke prijzen gevraagd. In de disco betaal je zo vijf of zes gulden voor een biertje.'' Volgens hem zijn het ook juist de legale gelegenheden waar het uit de hand loopt. ,,Onze ouders hebben ook liever dat wij hier zitten dan in een disco als De Dichte Deur'', zegt Frans. ,,Hier weten ze tenminste wat we uitvoeren.''

UK 37 bevindt zich op het bedrijfsterrein van een vader van een van de eigenaren. Ze komen zelf wel eens in De Dichte Deur, maar vinden het daar niet echt gezellig. ,,Een kleine groep verpest de sfeer door vreselijk dronken te worden en te gaan meppen'', vertelt Frans.

De gemeente voert een gedoogbeleid. ,,Als er nieuwe barretjes bijkomen, sluiten we die tenten onmiddellijk'', zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Verder mogen de bestaande plaatsen niet commercieel zijn, geen overlast veroorzaken en moeten ze brandveilig zijn.'' Tegen acht barretjes loopt een onderzoeksprocedure van de gemeente. Ze worden in de toekomst wellicht gesloten.

Na een hele week op zee runt Richard (21) in het weekeinde met acht vrienden de Doggersbank, een andere illegale bar op hetzelfde industrieterrein. Tussen de uitgestorven visverwerkingsbedrijven is de muziek al te horen. Voor het barretje staan fietsen en brommers. Een baldadige jongen gooit met bierflesjes. Anderen vermanen hem en de scherven worden meteen opgeruimd. ,,Er zijn hier nooit echt problemen'', zegt Henk (21), een van de andere eigenaren. ,,Wij komen hier met onze vrienden bij elkaar, op zaterdag lappen we allemaal vijftig gulden, daar kopen we drank van en die verkopen we hier.''

Om een uur of tien, elf wordt het rustig bij de barretjes. De meeste jongeren gaan dan nog even het centrum van Urk in. Naar de discotheken. ,,Als we gaan, gaan we pas laat naar De Dichte Deur'' vertelt Frans van UK 37, ,,want het is ons te duur om daar meer dan één drankje te drinken.''

Daar eindigt de zaterdagavond voor velen. In discotheek De Dichte Deur. De diverse vriendengroepen komen zo weer bij elkaar. ,,Het is zaterdag en dan is het het drukst'', vertelt portier Toni, ,,Nu zijn er ook veel vissersjongens die gisteravond met hun kotters van zee zijn teruggekomen. Die jongens hebben hartstikke veel geld en maar één dag per week om het uit te geven.'' Een stomdronken jongen vertelt dat hij duizend gulden extra had gekregen van zijn baas. ,,Het is er in één avond doorheen gegaan.''

Verderop tilt een jongen een barkruk van de met glas bezaaide vloer. Hij zwaait hem vervaarlijk boven zijn hoofd en kijkt een andere jongen uitdagend aan. ,,Schijngevecht'', zegt portier Toni. Inderdaad, de jongen lacht en laat de kruk zakken. Ook anderen moeten erom lachen.

Even later rollen twee jongens over de grond, één hakt met zijn vuisten in op de rug van de ander. ,,Schijngevecht'', zegt de portier opnieuw. Of toch niet? Toni springt op, trekt de jongens uit elkaar en gooit er eentje naar buiten. ,,So far so good'', zegt kroegbaas Luut Schraal. De avond is tot nu toe redelijk rustig verlopen. Hij telt de minuten tot het licht aangaat. Voor de zekerheid draait hij vast wat rustigere muziek.

Dan is het half één. Toni pakt een veger. Vriendelijk maant hij de aangeschoten jongeren tot vertrek richting huis. De meest strenggelovigen zijn voor twaalven al vertrokken.

De zondag is in Urk nog een strenge rustdag, die wordt nageleefd. Winkels en café's zijn gesloten. Voor de meeste illegale bars is het juist de drukste dag. Zo ook voor UK 37, aldus Frans. ,,Na het kerkbezoek om een uur of twaalf, stroomt het hier aardig vol.''

    • Mayke Calis
    • Nelleke van der Heiden