Betoging in Algiers loopt uit op rellen

Een betoging van enkele honderdduizenden Berbers in de hoofdstad Algiers is gisteren volledig uit de hand gelopen.

De demonstratie tegen het optreden van de Algerijnse overheid, die vreedzaam begon, ontaardde in grootscheepse rellen en plunderingen. Zeker honderd mensen raakten daarbij gewond, twee journalisten kwamen om het leven.

De demonstratie trok zoveel betogers dat het stadscentrum de toeloop niet aankon en tientallen straten geblokkeerd raakten. De betogers waren hoofdzakelijk jonge Berbers uit Kabylië, ten oosten van Algiers, waar het al wekenlang onrustig is. Ze protesteerden tegen het harde politie-optreden in Kabylië tijdens eerdere onlusten, die naar schatting zestig levens hebben geëist. Ook eisten zij dat de gendarmerie zich onmiddellijk terugtrekt uit Kabylië.

Toen de demonstranten na een lange mars door de brandende hitte richting het presidentiële paleis op een politie-kordon stuitten, begon een aantal demonstranten met stenen te gooien en winkelruiten in te slaan. De politie zette waterkanonnen en traangas in om de menigte uiteen te drijven. In de gevechten die daarop uitbraken, raakten volgens een officiële schatting honderd mensen gewond, maar ooggetuigen spreken van ten minste vierhonderd gewonden. De politie zou mensen tot in het ziekenhuis hebben achtervolgd. Ook zouden er schoten zijn gelost, maar dit is van regeringszijde hevig ontkend.

De demonstranten staken tientallen auto's in brand, plunderden winkels en gingen een depot met bussen van het openbaar vervoersbedrijf te lijf. Twee Algerijnse journalisten werden per ongeluk overreden toen een betoger in een bus sprong en met hoge snelheid het brandende depot uit reed. Zij waren op slag dood.De secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei gisteravond op televisie dat de overheid ,,het ergste heeft vermeden'': ,,Wij hebben alles gedaan om de schade te beperken'', aldus secretaris-generaal Mohamed Guendil.