Wielrennen in Italië ligt stil door dope

Ondanks een dreigbrief van de Internationale Wielerunie (UCI) heeft de Italiaanse wielerbond gisteren besloten alle wedstrijden ten minste een week stil te leggen, in afwachting van een gedragscode tegen dopinggebruik.

De maatregel gaat maandag in. Volgende week zaterdag wordt bekeken of de beslissing kan worden opgeheven. Een commissie van renners, artsen, ploegleiders en bondsbestuurders moet in de tussentijd scherpere afspraken maken over dopingcontrole en andere manieren om het gebruik van stimulerende middelen te ontmoedigen. Voorzitter van de commissie wordt Alfredo Martini, voormalig coach van de nationale wielerploeg.

Veel praktische consequenties heeft het besluit niet. Er staan geen grote koersen voor profs op het programma. De Ronde van Italië voor amateurs, de Baby Giro, gaat mogelijk toch door omdat het een internationale koers is die wordt georganiseerd onder auspiciën van de UCI. In principe kunnen Italiaanse renners wel deelnemen aan buitenlandse koersen, zoals de Ronde van Zwitserland. De Italiaanse wielerbond heeft hen opgeroepen niet in het buitenland te rijden zolang in eigen land de koersen stilliggen.

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) had aangedrongen op een schorsing. Voorzitter Giancarlo Ceruti van de wielerbond nam dat voorstel over. Hij vond dat de Italiaanse wielersport een gebaar moet maken, en sprak van een bezinningspauze. Maar veel renners zijn sceptisch en vinden het een loos gebaar, zonder veel praktische gevolgen.

UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft een dringende oproep gedaan aan Ceruti om de koersen niet stil te leggen. Per brief dreigt hij de Italiaanse wielerbond met sancties. Hij vind ook dat er te veel naar de wielersport wordt gekeken. ,,Het is legitiem vraagtekens te zetten bij de motivatie van de interventie van het CONI, die alleen de wielersport betreffen.''

Tot de deelnemers aan de Giro bij wie een week geleden verboden stimulerende middelen zijn gevonden zou ook Jan Ullrich behoren, in 1997 winnaar van de Tour de France. Ullrich heeft in het verleden dispensatie gevraagd en gekregen voor medicijnen tegen astma.

De inval van vorige week is uitgevoerd in opdracht van het Openbaar Ministerie in Florence. Dat krijgt binnenkort Franse agenten op bezoek, om te bekijken in hoeverre de verdenking van doping renners betreft die staan ingeschreven voor de Tour de France. Van de twintig ploegen die aan de Giro meededen, verschijnen er op 7 juli in Duinkerken negen aan de start van de Tour. De Tourorganisatie volgt de ontwikkelingen in Italië nauwgezet.

Vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault pleitte er gisteren voor de straffen bij dopegebruik te verhogen tot twee à drie jaar.

Dario Frigo, de renner die vrijdag werd ontslagen omdat op zijn kamer doping was gevonden, zei gisteren dat die vooral psychologische waarde voor hem had. ,,Het is in mijn koffers gevonden, niet in mijn bloed'', zei hij. Frigo beweerde dat hij nooit van plan is geweest het te gebruiken, maar dat de mogelijkheid hem rust en kracht gaf.

Hij zei gisteren dat hij niet met de beschuldigende vinger naar de collega's heeft gewezen, toen hij dinsdag was verhoord door de carabinieri en door de antidopingcommissie van het CONI. Zijn voormalige ploegleider had hem opgeroepen opening van zaken te geven, maar Frigo bleek daar gisteren weinig voor te voelen. Bij hem zou HemAssist zijn gevonden, een nieuw stimulerend middel dat het zuurstoftransport van het bloed verbetert. Frigo herinnerde er aan dat hij in zestien dagen Giro tien keer is getest. De gehanteerde dopingtesten zijn niet in staat gebruik van HemAssist vast te stellen.

    • Marc Leijendekker