Werkgevers boos over advertentie

De werkgeversvereniging AWVN is kwaad over de advertenties van vakbeweging FNV waarin topbestuurders worden bekritiseerd vanwege hun hoge lonen en loonsverhogingen.

De advertenties van de FNV verschenen gisteren pagina-groot in de landelijke dagbladen. Voorzitter B. Wientjes zei dat de actie een ,,soort demagogie uit de jaren zestig en zeventig is die de goede arbeidsverhoudingen verstoort. ,,We moeten hierover met de vakbeweging praten'', aldus Wientjes gisteren tijdens een congress van de AWVN in Zoetermeer.

De organisatie is betrokken bij ruim de helft van alle CAO-onderhandelingen in Nederland. De advertentie laat een oudere dame zien die in geld zwemt onder de kop `over de top' en geeft de jaarlijkse inkomens van belangrijke topbestuurders.

Cees van der Hoeven van Ahold bijvoorbeeld had vorig jaar een inkomen van bijna 9 miljoen gulden en voormalig Philipsbestuurder Cor Boonstra mocht 14 miljoen gulden op zijn bankrekening bijschrijven.

De gemiddelde loonstijging van de topbestuurders was 12 procent, drie keer zoveel als de `gewone' werknemer, zo schrijft de vakbeweging in de advertentie. De FNV vindt dat deze hoge lonen alle perken te buiten gaan en daarin kan Wientjes zich kennelijk wel vinden.

,,Het zal de arbeidsverhoudingen ook ten goede komen als de bestuurderstop weer de Nederlandse maat aanhoudt. Ik noem geen namen, maar we moeten oppassen voor Amerikaanse toestanden'', aldus Wientjes.