Wennen aan sokjes

Iedere zomer heeft wel zo zijn trends. Zijn het geen ijsjes, dan is het wel iets van waterspeelgoed of een bepaalde kleur lipstick. De zomer van 2002 moet nog komen, maar de eerste tekenen van een modetrend dienen zich al aan. Sokjes. Sokjes? Toegegeven, het is niet het eerste waar je aan denkt bij het woord zomer, maar gezien onze wisselvallige zomers van de afgelopen jaren, is het misschien niet eens zo'n gekke trend.

Zomersokjes dus. Dunne exemplaren van katoen of van matglanzende zijde. Felgekleurde met een glinsterend lurexdraadje. Of een enkellange versie van de netkous, in zwart, zuurstokroze, turkoois of camel. Maar er zijn er ook die een soort aftreksel zijn van de kuitlange herensok, in modderbruin, grijs of zwart of in klassieke argyle-ruit. De trend is in ieder geval relatief goedkoop, want voor een hippe sok kun je ook naar de Hema.

Dit is niet zomaar een idee van een of ander slimme sokkenverkoper, die de dip van de afgelopen vijf jaar (in de beenmodesector stagneren de verkopen al een tijdje, zo blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel) probeert te keren. Het zijn de serieuze mode-ontwerpers als Jean Paul Gaultier, Comme des Garçons en Miucca Prada die de sokken in hun voorjaars- en zomercollecties introduceerden.

De Japanners brengen een eigenwijze versie van de sok. Die van Comme des Garçons bijvoorbeeld zijn uitgevoerd in een opvallende Op Artprint in legergroen/wit, zwart/wit, rood/wit of blauw/wit. En dat gecombineerd met een pak waarin verschillende dessins samenkwamen van camouflageprint met krijtstreep tot felgekleurde stippen met weer die Op Art-prints.

Van de Italiaanse Miucca Prada zijn we wel wat gewend. Haar ontwerpen zijn niet altijd even mooi, maar op de een of andere manier beschikt ze wel over de juiste mode-antenne. De kuitlange, zwarte of bruine, herensok was bij haar Prada- en Miu Miucollectie hét accessoire samen met dé schoen: een pump met scherpe neus, bandje over de wreef en een hoge, driehoekige hak. De sokken waren in de schoenen gefrommeld en met opzet een beetje afgezakt, een mooi contrast met de zwierige cirkelrokken, flinterdunne nachthemdachtige jurkjes en strakke kokerrokjes.

Jean Paul Gaultier kiest voor het ruigere werk. In zijn op hard rock en grunge geïnspireerde zomercollectie doken veelvuldig de netkousen op. Bij hem geen enkelkorte exemplaren, maar hoog tot onder de knie opgetrokken netkousen met grote mazen. Hij combineerde ze met stoere, grove motorlaarzen, wapperende rokken en romantische zomerjurkjes met veel kant en rozenprints.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren sokjes ook al een trend, vooral die fluorescerend roze en gele gecombineerd met zwarte pumps, knielang rokje en trui met vleermuismouwen. Nu wordt de huidige mode overspoeld door elementen uit diezelfde periode en verder terug, de jaren vijftig, dus het is geen wonder dat ook de sokjes opnieuw van zich doen spreken naast de petticoatrokken, twinsets, oversized colberts en streepjes. Neem daar nog bij dat momenteel alles wat uit Azië komt in is, mede onder invloed van filmhits als Crouching Tiger Hidden Dragon, en de basis voor de trend is gelegd. Want in China en Japan behoren (witte) sokjes zo'n beetje tot het dagelijkse uniform, van schoolgaande jeugd tot mediterende burgers.

Nu zullen in het nuchtere Nederland vooral de jonge meiden en hun hippe zusters zich aan de sokjes wagen. Je moet het immers wel weten te dragen, een beetje provocerend zonder dat het ordinair wordt. De schoenmode zit in elk geval mee: veel pumps met (hoge) naaldhakken, kittige slippertjes en open zomerschoenen. En het mag juist allemaal wat opgefrommeld en afgezakt zitten. Een wat sulliger stijl is er ook, die van sokken in platte veterschoenen en instappers. Uiteindelijk gaat het erom dat contrast te bereiken waar het Miucca Prada om te doen was. Dat maakt in elk geval duidelijk dat zij het allemaal niet zo serieus neemt en dat mode wat haar betreft niet draait om perfectie.

De sokkentrend zet zich in het najaar voort. En transformeert zich tot een trend in knielange kousen, mooi gedecoreerde panty's en maillots. Het is niet te geloven, maar sommige ontwerpers combineren het komende seizoen zwarte 15 denier knielange pantykousjes met rokjes tot op de knie. Of ze mixen felgekleurde en geruite óver de kniekousen met tweedjurken en doorzichtige, kunststof schoenen. Maar daarover een andere keer, eerst maar eens wennen aan die sok.

    • Jetty Ferwerda