VWO-leerling mag herexamen doen

Het Gelders College in Arnhem moet een 17-jarige vwo-leerling toelaten tot de herexamens. Dat heeft de Arnhemse rechtbankpresident D. van Steenbeek vandaag in kort geding bepaald.

De 17-jarige leerling sleepte zijn school voor de rechter om herkansing voor de examens af te dwingen. Hij was uitgesloten voor het eindexamen wegens een onvoldoende voor een profielwerkstuk wis- en natuurkunde. De jongen, die de ziekte van Pfeiffer heeft, vond dat zijn school onvoldoende rekening heeft gehouden met zijn ziekte.

De rechter stelt de scholier in het gelijk. Hij heeft de school opgedragen de vwo-leerling toe te laten tot de herkansing van het examen op 21 juni en tot de herexamens in augustus. Als de school zich hier niet aan houdt, moet deze iedere dag dat zij in gebreke blijft een dwangsom van 1000 gulden betalen met een maximum van 50.000 gulden.

Het onderwerp voor het profielwerkstuk was de relativiteitstheorie van Einstein. Zijn docenten beoordeelden het werkstuk als te oppervlakkig en te weinig gedetailleerd. Ook een externe beoordelaar gaf het werkstuk een onvoldoende.

Uiteindelijk kreeg de jongen enkele dagen voor het eindexamen te horen dat hij niet mocht meedoen. Volgens het Gelders College moest de school deze maatregelen wel nemen omdat de examenregels steeds strenger worden.