Treinenloop bij Utrecht CS ernstig ontregeld

Het treinverkeer in en rond Utrecht is gisteren en vandaag ernstig ontregeld door twee stoptreinen die gistermiddag bij het station van Utrecht op elkaar botsten.

De Nederlandse Spoorwegen verwachten dat het spoor in de loop van de avond gerepareerd is, en dat morgenochtend de dienstregeling weer volgens plan zal verlopen. Intercity's die normaal op Utrecht Centraal stoppen, werden vandaag langs het station op een goederenspoor omgeleid. Passagiers die naar het station moesten, werden vanaf Utrecht Lunetten met bussen vervoerd. Ook naar Dreibergen-Zeist en Den Bosch werden bussen ingezet.

Gisteren kwamen rond het middaguur een vertrekkende en een aankomende stoptrein door een fout met een wissel op hetzelfde spoor terecht. Bij de botsing raakten drie passagiers licht gewond, waarvan één persoon ter plaatse werd behandeld. Volgens de NS vielen de verwondingen mee. De schade aan het materieel is aanzienlijk. ,,Ik kan vanaf hier zien dat het spoor en een wissel flink beschadigd zijn'', zegt een NS-woordvoerder vanuit het hoofdkantoor van de Spoorwegen, dat bij station Utrecht Centraal gevestigd is.

Om hulpverleners na de botsing veilig bij de treinen te laten komen, moest volgens de NS ,,de stekker eruit''. In de wijde omgeving van Utrecht werd de stroom van de bovenleiding gehaald, waardoor de dienstregeling vastliep en in totaal ,,vele honderdduizenden passagiers'' vertragingen opliepen.

De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. Beheerder Railnet en de Raad voor de Transportveiligheid stellen een onderzoek in. De woordvoerder van de NS ziet geen verband tussen de invoering van de nieuwe dienstregeling van afgelopen zondag en het ongeluk. ,,Zelfs al zou er een fout gemaakt zijn in het rooster, dan is het technisch nog niet mogelijk dat twee treinen zomaar op hetzelfde spoor terecht komen.''

Van de gebotste stoptreinen kwam er één uit de richting Geldermalsen, de andere trein was op weg naar Den Bosch. In de treinen zaten ongeveer 150 passagiers, die opgevangen werden in een ruimte op het Centraal Station van Utrecht.