Sparta blijft vrijwel zeker in de eredivsie

Het verbouwde Kasteel schudde gisteravond op zijn grondvesten, zo groot was de opluchting bij de supporters van Sparta. De oudste profclub van Nederland blijft vrijwel zeker behouden voor de eredivisie na de 2-0 zege op Cambuur Leeuwarden. Bij de winnende trainer kon er geen lachje af. Van Hanegem zat diep verscholen in de dug-out, toen de tweede club van Rotterdam zijn vierde overwinning in de nacompetitie op luidruchtige wijze vierde.

Toen de spelers van Sparta na afloop een ereronde liepen, zat hun trainer in de kleedkamer een sigaretje te roken. Hij temperde de hoge verwachtingen voor komend weekeinde. Sparta mag in de uitwedstrijd tegen het uitgeschakelde Go Ahead Eagles vermoedelijk een kleine nederlaag lijden om concurrent Cambuur voor te blijven, maar deze gunstige uitgangspositie geeft volgens Van Hanegem een vertekend beeld. ,,Het kan aardig spoken in Deventer'', waarschuwde hij.

Van Hanegem heeft enige reden voor bezorgdheid, gezien het wisselvallige spel van Sparta. In de eerste helft maakte de ploeg een nerveuze en kwetsbare indruk. Pas toen Langerak in het begin van de tweede helft met een rake kopbal voor de bevrijdende openingstreffer had gezorgd, viel er enige lijn te ontdekken in het aanvalsspel van de thuisploeg. Het tweede doelpunt - een volley van invaller Marbus - had een bevrijdende werking.

Sparta sloot de laatste thuiswedstrijd in stijl af. Het clublied `Rood wit is onze glorie' werd met volle borst meegezongen door de supporters. Deftige mannen, die anders een hockey- of cricketwedstrijd bezoeken, bezochten de als elitair afgeschilderde voetbalclub. Het knusse stadion was gisteravond uitverkocht met bijna 11.000 toeschouwers.Veel reden voor een Rotterdams volksfestijn is er overigens niet. Critici vrezen voor volgend seizoen opnieuw een degradatiestrijd. Door het vertrek van de Marokkaan Elkhattabi naar AZ verliest Sparta niet alleen zijn sterspeler maar ook zijn doelpuntenmachine. Elkhattabi is de enige smaakmaker in het shirt van rood en wit. Met zijn subtiele balbehandeling ontstijgt hij de grauwe middelmaat, alle loftuitingen aan het adres van Mendes da Silva ten spijt. Zijn heupwiegende loopje brengt vooral de vrouwelijke supportersschare in vervoering. Een tackle of een sliding is te veel gevraagd voor deze lichtgewicht. Des te opmerkelijker is de belangstelling van Newcastle United voor Mendes da Silva. De Engelse club wil drie miljoen gulden betalen voor de 18-jarige verdediger.

Veel geld voor adequate vervangers is er niet, mede door het hoge salaris dat Van Hanegem opstrijkt. Externe geldschieters kwamen de armlastige club te hulp, toen De Kromme in het vroege voorjaar als redder in nood werd binnengehaald. Met elf punten uit twaalf competitieduels heeft hij nauwelijks beter gepresteerd dan zijn voorganger Roks. En toch werd Van Hanegem gisteravond toegezongen door de weinig verwende supporters. `Willem moet blijven', luidde de oproep aan het bestuur.

Van Hanegem wenste gisteravond niet vooruit te lopen op de nabije toekomst. Hij heeft een verlanglijst ingediend met nieuwe spelers. Pas wanneer de komst van de versterkingen zeker is, belooft hij nog een seizoen aan te blijven als trainer. ,,Met de huidige groep werden we zeventiende. Zonder vier basisspelers kan het alleen maar slechter gaan. En ik heb geen zin om na een paar maanden bij de neuroloog aan te kloppen'', vergrootte Van Hanegem de druk op het bestuur.

Behalve Elkhattabi vertrekken de huurlingen Rudge (Roda JC ) en De Nooijer (Heerenveen) naar hun officiële werkgever. Over het aanblijven van de huurling Nieuwenburg (Ajax) bestaat onzekerheid. Hij raakte tegen Cambuur overigens zwaar geblesseerd aan zijn knie. Ter vervanging rekent Van Hanegem op de routiniers Blinker (weg bij RBC) en Van Halst (door Ajax uitgeleend aan Fortuna). Eerder dit seizoen contracteerder Sparta middenvelder Bouchiba van AZ. De huurovereenkomst met de Belg Buffel (door Feyenoord uitgeleend aan Excelsior) werd gisteravond bevestigd door Roks.

De assistent-trainer is, opvallend genoeg, ook werkzaam als technisch-directeur. In die hoedanigheid voert hij deze maand contractbesprekingen voor Sparta. Hij laat zich gaarne adviseren door de man die hij grenzeloos bewondert. ,,Ik hoop van harte dat Willem blijft en daarom doen we er alles aan de selectie op peil te brengen'', verduidelijkte Roks de hiërarchie bij Sparta.

De technisch-directeur wikt, de hoofdtrainer beschikt.

    • Jaap Bloembergen