Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.m. een reportage over de opvang van daklozen en overlast van drugsverslaafden in Utrecht. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer aandacht voor het gesprek dat president Bush had met de NAVO-leiding in Brussel en het rapport van de Rekenkamer over rampbestrijding. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Tientallen kazernes en andere defensie-gebouwen staan al lange tijd leeg door de noodgedwongen afslanking van het leger. Het ministerie van Defensie wil daarom een groot deel van zijn overbodig geworden gebouwen en terreinen zo snel mogelijk verkopen. Maar dat is onmogelijk als ze gekraakt zijn. Ned.3, 19.00-19.30u.

Hitler in België. Slot van een tweeluik over het bezoek van Hitler en diens persoonlijke fotograaf Heinrich Hoffmann aan België in juni 1940. Aan de hand van nieuw archiefmateriaal worden de keuzes van Hitler en koning Leopold III belicht. Canvas, 20.55-21.55u.

Zembla. Kopen op de pof is in. Soms gaat het fout en staan de deurwaarders voor de deur. Wie echt geen uitweg meer ziet kan tegenwoordig terecht bij de rechter en krijgt een wettelijke schuldsanering. Afl.: Bankroet in de polder. Ned.3, 21.15-22.00u.

Een graf in de jungle. Reportage over de zoektocht naar het graf van luitenant ter zee Johan Eilerts de Haan met zijn achterneef Herry in de Surinaamse jungle. Johan Eilerts de Haan werd in 1910 de jungle ingestuurd om witte plekken op de kaart in te vullen. Tijdens de expeditie kreeg hij malaria, overleed en werd in het oerwoud begraven. NGC, 22.00-22.30u.

De gekke wereld van Louis Theroux. De Britse Amerikaan Louis Theroux zoekt naar bizarre manifestaties van de Amerikaanse en internationale subcultuur. Vanavond komt Theroux in aanraking met UFO's en heeft in Palm Springs een ontmoeting met de zelfverklaarde strijdmonnik en alien-jager Thor Templar. Canvas, 22.15-23.05u.

Heilig vuur. Over tienermoeders en robotbaby's. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.23-22.53u.

Ritueel 2001. Achtste aflevering in een serie over de rol en betekenis van rituelen gaat vanavond over geestelijke en lichamelijke reinigingsrituelen: van kerk, zweethut en opluchting tot dwangneuroses. Ned.1, 22.53-23.23u.

PRAATPROGRAMMA

Man/Vrouw. Als de vakantie dichterbij komt slaat bij veel mensen de stress toe. Zaken regelen, inpakken, reis en ruziënde kinderen. Het zou leuk moeten zijn, maar de praktijk is vaak anders. Ned.2, 20.55-21.35u.

Rondom tien. Debat over de morele verontwaardiging rondom doping en de vraag of doping in de sport te stoppen is. Met onder anderen sportliefhebbers, topsporters en wielrenner / Kamerlid voor het CDA Joop Atsma. Juist vandaag spreekt de UEFA zich uit over het bij dopingcontrole gevonden nandrolon in het lichaam van voetballer Frank de Boer. Ned.1, 21.37-22.23u.

FILM

Miracle Mile (Steve DeJarnatt, 1989, VS). Door cameraman Theo van de Sande gedraaide, kleinschalige apocalyptische thriller. Verlegen muzikant Anthony Edwards hoort bij toeval als eerste dat de wereld over een uur nucleair ten onder zal gaan. RTL5, 20.00-21.40u., met reclame.

Elizabeth (Shekhar Kapur, 1998, Engeland). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.45u., met reclame.

Damien - Omen II (Don Taylor, 1978, VS). Plichtmatig maar bekwaam vervolg op griezelsucces uit 1976. Bij pleegouders William Holden en Lee Grant ingetrokken duivelsjong zaait andermaal dood en verderf. RTL5, 22.00-23.55u., onderbroken door reclame.

. M.A.S.H. (Robert Altman, 1969, VS). Vermaarde zwarte oorlogskomedie won Gouden Palm en markeerde de doorbraak van tegendraadse Altman. Elliott Gould en Donald Sutherland excelleren als tegen militaire, seksuele en religieuze moraal rebellerende chirurgen in mobiel hospitaal tijdens oorlog in Korea (lees Vietnam). De `great anti-everything film' vormde basis voor latere tv-serie. Net5, 22.45-1.00u., met reclame.

. Combat des fauves (Benoît Lamy, 1997, Frankrijk). Absurde en bijna moralistische vertelling over the battle of the sexes. Verleidelijke huisbazin Ute Lemper houdt potentiële huurder Richard Bohringer gevangen in een smeedijzeren lift. Elk motief dat ze kan hebben, wordt na verloop van tijd ontkracht. De Senegalese conciërge is de enige die een natuurlijk verloop van de tijd lijkt te ervaren. Canvas, 23.05-0.30u.

Medea (Pier Paolo Pasolini, 1970, Italië/Frankrijk/West-Duitsland). Euripides' mythe als een actuele politieke parabel. Pasolini en titelrolspeelster Maria Callas bieden een soort reportage van sacrale rituelen en wraakmoorden. Het toebrengen van leed lijkt in deze wereld plaats te grijpen volgens vaste normen en tradities. ZDF, 0.15-2.00u., nagesynchr.

Triple Bogey on a Par 5 Hole (Amos Poe, 1990, VS). Droge komedie van excentrieke independent Poe voert dito personages ten tonele: drie gefortuneerde weeskinderen die op een jacht in de buurt van Newyorkse haven plegen rond te varen. Echo's van Citizen Kane. ARD, 0.50-2.15u., nagesynchroniseerd.

The Sunshine Boys (Herbert Ross, 1975, VS). Aardig, door puntige dialogen gekenmerkt blijspel naar scenario van Neil Simon. Walter Matthau en George Burns plezieren als twee gewezen variété-komieken die zich, al mopperend op elkaar, herenigen voor een eenmalig televisie-optreden. BBC1, 1.05-2.50u.

Splitting Heirs (Robert Young, 1993, Engeland/VS). Aangename, lichtgewicht-komedie varieert op King Ralph. Amerikaan Rick Moranis erft Brits hertogdom. Dan blijkt dat hij als baby door moeder Barbara Hershey is verwisseld met Eric Idle. Ook met John Cleese. Morgen, RTL4, 11.50-13.20u., met reclame.