Selectie Muziek

Holland Festival

Het Asko Ensemble en de Nederlandse Film- en Televisie Academie presenteren het project Sound Screen, waarbij een componist en een filmmaker een gezamenlijk werkstuk maakten. De componisten zijn David Dramm, Huba de Graaff, Yannis Kyriakide en Rozalie Hirs, de filmers zijn David Lammers, Rick Stout, Ester Eva Damen en Joost Rekveld. 20 juli 20u15 Stadsschouwburg Amsterdam.

Slava!

Het Festival Slava! van het Koninklijk Concertgebouworkest en de dirigent Mstislav Rostropowitsj wordt 14 en 16 juni 20u15 voortgezet met een concert in het Amsterdamse Concertgebouw, deels onder leiding van Andrej Boreyko. Op het programma muziek van Ginastera, Sjostakowitsj (oa Eerste celloconcert met Rostropowitsj als solist) en Dutilleux. 15 juni 20u15 spelen in het Concertgebouw de violisten Maxim Vengerov en Alexander Kerr, de altviolist Joeri Basjmet, cellist Mstislav Rostropowitsj en de pianist Gianluca Cascioli het Aartshertogstrio van Beethoven en het Achtste strijkkwartet van Sjostakowitsj. 21 juni 20u15 dirigeert Seiji Ozawa in het Concertgebouw het Koninklijk Concertgebouworkest in muziek van Dvorák (Celloconcert) en Strauss (Don Quixote). Solisten: cellist Mstislav Rostropowitsj en altviolist Joeri Basjmet.

Beethoven

Dirigent Jaap van Zweden begint bij het Residentie Orkest in de Haagse Dr. Anton Philipszaal aan een kleine Beethoven-serie, die in juli in Amsterdam uitmondt in een concertante uitvoering van de opera Fidelio, die in het volgende seizoen door de Nationale Reisopera scènisch wordt uitgevoerd. 15 juni 20u15 klinken de ouverture Egmont, het Pianoconcert nr 1 (solist: Stephen Kovacevich) en de symfonie nr 6 (Pastorale). 16 juni 20u15 soleert het Osiris Trio in het Tripelconcert en klinkt de Symfonie nr. 2. Op 22 juni 20u15 worden het Vioolconcert (soliste: Kyoko Takezawa) en de Symfonie nr 7 gespeelden op 23 juni klinken het Pianoconcert nr. 4 (solist: Stephen Kovacevich) en de symfonie nr 3 (Eroica).

Azilut!

De bas wordt in de jazz vaak gezien als het instrument dat een groep verankert in het metrum. Het trio Azilut! doet het zonder bassist. Al improviserend verspringt de verantwoordelijkheid voor het aangeven van de maat van drums naar piano, van piano naar saxofoon of klarinet, en terug. Azilut! treedt vrijdag 15 juni op in het Amsterdamse BIMhuis.

Jazz at the Castle

In de sfeervolle setting van het koetshuis van Kasteel Amerongen wordt op 16 juni weer het jaarlijkse festival Jazz at the Castle gehouden. Het programma bestaat uit The Beets Brothers Orchestra, Fay Claassen, Ramón Valle Cuban Trio, 4 Sure en de Viknig Dixie Kids.

Midzomernacht

Op 16 juni wordt op het Utrechtse SJU Jazz Podium een muzikaal midzomernacht-festival georganiseerd. Het experiment staat centraal in de programmering; Osmosis, pianist Michiel Scheen en On the line treden op.

Merwede Festival

In Vreeswijk wordt op 16 juni het jaarlijkse Merwede Festival gehouden. Optredende jazzartiesten zijn: Trio Marzieh Reyhani, Sjoerd Dijkhuizen Quartet en Jesse van Ruller Quartet.

Manu Chao

Zigeunerpop van de Mano Negra-zanger, die als solist grenzen overschrijdt die voor honkvaste popmuzikanten gesloten blijven. 18 juni Paradiso, Amsterdam.