Selectie Musea

Brueghel

Over zijn leven is nagenoeg niets bekend. Veel werk liet hij kort voor zijn dood verbranden. Van wat aan tekeningen aan Pieter Bruegel de Oude (ca. 1527-1569) werd toegeschreven, is de laatste decennia een fors deel afgevallen. En dan geniet hij ook nog de reputatie van een boertige grappenmaker. Museum Boijmans Van Beuningen toont een uitgebreid overzicht van zijn werken op papier: 54 van de in totaal 60 overgebleven tekeningen en zo'n 80 gravures, plus vele grafische bladen van navolgers. Schaatsvermaak, zeegezichten, panorama's van de Alpen, bruiloften en vechtpartijen, bijbelse en allegorische scènes.

Pieter Brueghel de Oude. Meestertekenaar t/m 5 aug in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

J.J.P. Oud

Niet Rem Koolhaas maar J.J.P. Oud (1890-1963) was in de twintigste eeuw de eerste moderne sterarchitect van Nederland. Vooral toen hij als ontwerpend architect binnen de Gemeentelijke Woningdienst van Rotterdam werkzaam was, van 1918 tot 1933, ontwikkelde Oud zich op papier als een gedreven polemist en theoreticus. Hij raakte intensief betrokken bij De Stijl, ontpopte zich als de toonaangevende ontwerper van het moderne wonen en hield voordrachten in binnen- en buitenland over zijn in werkelijkheid ongeëvenaarde woningbouw in Hoek van Holland (1924-1927), in Rotterdam (Kiefhoek, 1925-30) en van de vijf huisjes die hij voor de Weissenhofsiedlung in Stuttgart (1927) had ontworpen. Die sleutelwerken zijn nu onderdeel van een grote overzichtsexpositie in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Voor het NAi was de prominente rol van de Amerikaanse architect Philip Johnson (1906) in het leven en werk van Oud aanleiding om hem een architectonisch object te laten ontwerpen waarmee hij achteraf zijn visie geeft op het werk van Oud.

J.J.P. Oud - Philip Johnson, een dialoog t/m 9 sept in het Nederlands Ar chitectuurinstituut, Museumpark, Rotterdam. Di 10-21u, wo t/m za 10-17u, zo 11-17u.

De Dood

Schrijvers en vooral dichters zijn vanouds de hofleveranciers van de dood, van het voorbije. Boutens dichtte zijn prachtige vers over de `goede dood' en J.C. Bloem voelde zich meer verwant met de dood dan met het leven. Het Letterkundig Museum wijdt een fraaie, tot nadenken stemmende expositie aan dit onderwerp en geeft een beeld van het sterven van schrijvers en het, altijd weer onverwachte afscheid, dat hen werd bereid. Van de talloze schrijvers wier doodsberichten in fraai gebouwde glazen doodskisten liggen uitgestald, zijn velen allang vergeten. Het museum mag dan misschien een mausoleum zijn van duizenden vergeten en honderden niet-vergeten schrijvers, een expositie als deze maakt duidelijk dat de dood geen onderscheid maakt.

Vergeten in de slaap der eeuwen. Schrijvers en de dood t/m 18 nov in het Letterkundig Museum, Pr Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Di t/m vr 10-17u; za/zo 12-17u.

Fred Holland Day

Honderd jaar geleden werd het werk van Fred Holland Day (1864-1933) samen met dat van Alfred Stieglitz beschouwd als het beste dat fotokunst te bieden had. Maar terwijl Stieglitz (1864-1946) inmiddels geldt als de grote wegbereider van het modernisme is Holland Day nagenoeg in de vergetelheid geraakt. Helemaal onbegrijpelijk is dat niet. Waar Stieglitz het omfloerste, op de schilderkunst geënte picturalisme achter zich liet, bleef Holland Day bij uitstek een vertegenwoordiger van de laat 19de eeuwse kunstfotografie en liet zich inspireren door Keats, William Morris, Aubrey Beardsley en Oscar Wilde. Ouderwets zou je Holland Day's werk bijna willen noemen, oog in oog met met de ruim 100 foto's in het van Gogh Museum, maar toch wordt in deze foto's het werk van menig hedendaags fotograaf al aangekondigd: het homo-erotische werk van Robert Mapplethorpe, de controversiële Christusbeelden van Andreas Serrano en de onbestemde meisjesfoto's van de Nederlandse Hellen van Meene.

Fred Holland Day, fotograaf van het symbolisme t/m 24 juni in het van Goghmuseum, P. Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u.

Karel Appel

Het werk van Karel Appel komt voort uit overvloed. Drie tentoonstellingen van zijn werk laten zien dat hij lang niet altijd meesterwerken maakte. Zo is het niveau van zijn overzicht in het Stedelijk Museum Amsterdam van schilderijen uit de afgelopen twintig jaar extreem ongelijk. Er zijn een stuk of zes zeer goede schilderijen, maar het merendeel is beneden ieder pijl. De expositie van werken op papier uit de afgelopen zestig jaar in het Haags Gemeentemuseum is genuanceerder, evenals het overzicht van beelden van veertig jaar tot heden in het Cobramuseum, maar ook hier zijn de verschillen groot.

Karel Appel 80 jaar; drie tentoonstellingen, een overzicht van werk op papier t/m 2 sept in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u. Schilderijen uit de afgelopen 20 jaar t/m 24 juni in het Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u. Sculpturen 1937-2000 t/m 13 aug in het Cobramuseum, Sandbergenplein 1, Amstelveen. Do t/m zo 13-17u.

En verder

Richard Tuttle. Werken op papier uit de verzameling museum Overholland t/m 24 juni in het Stedelijk Museum, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u; Ikiro be alive, hedendaagse kunst uit Japan van 1980 tot heden t/m 8 juli in Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo. Di-zo 10-17u; Portretten en stillevens, foto's uit de Manfred Heiting Collectie t/m 24 juni in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam. Dag 10-17u.