Selectie Galerie

Embodiment

De Brakke Grond in Amsterdam organiseert ter gelegenheid van zijn twintig-jarig bestaan het multidisciplinaire project Embodiment. Een tentoonstelling en performances in de Brakke Grond zelf, maar zo'n vijftien galeries en instellingen werken mee aan de manifestatie. Die heeft, zoals de titel al doet vermoeden, alles met het lichaam te maken, als inspiratiebron voor beeldende en podiumkunstenaars. En dan met name `de geborgenheid, de afwezigheid en de achtergelaten sporen van het lichaam'.

Embodiment opent op 15 juni 18u en de betrokken galeries - onder meer Galerie de Expeditie, Melkweg Galerie, Galerie Torch, Galerie de Witte Voet, Hans Appenzeller, de Bijenkorf en Metis NL - zijn zaterdag en zondag a.s. open van 11 tot 18 uur. Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. 15 t/m 30 juni, di t/m za 10-20u30, zo en ma 13-17u. 1 juli t/m 9 aug, ma t/m vr 10-18u, za en zo 13-17u.

Roger Cremers

Het afgelopen jaar verbleef Roger Cremers (1972) in Atelier Holsboer in Parijs. Een groot deel van de schilderijen en tekeningen die hij nu in Galerie Van Wijngaarden laat zien maakte hij daar. Centraal thema in deze tentoonstelling is de manier waarop de aarde in kaart werd en wordt gebracht, met zijn werelddelen, zeeën, polen, meredianen en tijdzones. Een belangrijk deel van Cremers materiaal is afkomstig uit wetenschappelijke verhandelingen. Toch zijn de werken opvallend poëtisch en subtiel. T/m 30 juli, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Darren Almond

De Engelse kunstenaar Darren Almond (1971) was de jongste deelnemer aan de spraakmakende tentoonstellingen Sensation en Apocalypse. Dit weekeinde opent in De Appel in Amsterdam Almonds eerste tentoonstelling in Nederland. Hij toont er o.a. de sculptuur Oswiecim (1997), die bestaat uit replica's van de bushaltes bij kamp Auschwitz en de video Traction (1998/1999), een video-drieluik over zijn ouders. Daarnaast zullen nieuwe werken te zien zijn die de Engelsman op locatie produceert. 16 juni t/m 12 aug, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. Di t/m zo 12-17u.

Common Ground

Dit najaar zal de expositieruimte van De Begane Grond in Utrecht een grondige verbouwing ondergaan. Vooruitlopend op die renovatie werden diverse kunstenaars uitgenodigd om rigoreuze ingrepen te doen in de architectuur. Eerder dit jaar bouwde Krijn de Koning de ruimte vol met muurtjes en podia en sloopte André van Bergen delen uit het interieur. De komende weken zal de Slowaakse kunstenaar Roman Ondak het estafettestokje overnemen en de ruimte naar zijn hand zetten. T/m 8 juli, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Michiel Hogenboom t/m 30 juni in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; een video van L.A. Raeven t/m 7 juli bij Ellen de Bruyne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; schilderijen van Eduardo Gruber t/m 15 juli in Galerie Artline, Bloemgracht 65, Amsterdam; sculpturen van Hans Hovy t/m 30 juni in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; foto's van Wijnanda Deroo t/m 28 juni in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; borduurwerken van Ton of Holland t/m 8 juli in Galerie Ramakes, Toussaintkade 51, Den Haag; tekeningen van Robbie Cornelissen en schilderijen van Ewoud van Rijn t/m 1 juli in Galerie Maurits van der Laar, Herderstraat 6, Den Haag; wandschilderingen en video's van Peter Zandvliet en Itam van Teeseling t/m 26 aug in Pand Paulus, Korte Haven 125, Schiedam.