RESULTATEN PROEVERIJ

Een team van zeven volwassen gepassioneerde en gewone ijsliefhebbers proefde zestien verschillende soorten literbakken ijs in vier categorieën, vanille-ijs, ijs met chocolade, fruitig ijs en ijs met nootjes.

De blinde proeverij vond plaats onder huiselijke omstandigheden bij zomers weer. De cijferwaardering is het gemiddelde van de punten van de zeven proevers op een schaal van één tot tien. In het overzicht staat het gemeten gewicht vermeld, dat doorgaans iets meer en soms veel meer is dan het gewicht dat op de verpakking staat. Het ijs is gekocht bij Albert Heijn, Australian Home Made, een Amsterdamse avondwinkel, Dirk van den Broek, Häagen Dazs, Spar en Super de Boer tegen de vermelde prijzen.

Tropical Fruitsorbet, Australian 7,4

Geen stabilisatoren, geen kunstmatige smaak- en kleurstoffen, geen emulgatoren en toevoegingen, vermeldt de verpakking. Mango, suiker en water zijn de enige ingrediënten. Die eenvoud heeft bij het proefteam succes.

Gewicht per liter 989 gram, Prijs 9,50 gulden per verpakking, Prijs per liter 19,00 gulden.

Proefnoties: Heerlijk!, niet te zoet, niet te zuur, smaakt naar verse vruchten, beenwarmers-in-de-jaren-tachtig-kleurtje, mangokleur, smeuïg, erg zacht, ruikt goed, wint op punten, kunstmatige perziksmaak met zweem van mango.

Amarena Cream, Schöller Mövenpick 6,9

Roomijs met stukjes kers, veel morellensap en wat slagroom. Ondanks al het fruit komt de kleur van rood bietensap.

Gewicht per liter 660 gram, prijs per eenheid 9,95 gulden, prijs per liter 9,95 gulden.

Proefnotities: Uitgeschoten met de siroop, fuchsiarood, verdacht gekleurd, heerlijk en erg fruitig, smaakt echt naar kersen, kersen overheersen, lekker die stukjes fruit erin, ik vind amarena altijd lekker, proever is geen liefhebber.

Slagroomijs, Hertog 6,6

Ontleent zijn naam aan 12,5 procent slagroom, gemaakt van volle melk met boterconcentraat.

Gewicht per liter 508 gram, prijs per eenheid 5,99 gulden, prijs per liter 5,99 gulden.

Proefnotities: Softijsachtig, weeïg, vettig en boterig, te vet, te wit voor roomijs, lekkere vanillesmaak, botersmaak, erg lekker, 't gaat, flauwe smaak, jaren zeventig smaak, zeer romig, volle vanillesmaak, niet zoveel smaak, wel romig.

Dessertijs Vanille, merkloos (Dirk van den Broek) 6,5

Het goedkoopste ijs uit de proeverij is geen roomijs. Fabrieksijs van de eenvoudigste soort, met onder meer vanille aroma, verdikkingsmiddelen en kleurstof. Scoort gelijkmatig, maar heeft weinig grote fans.

Gewicht per liter 524 gram, prijs per eenheid 1,35 gulden, prijs per liter 1,35 gulden.

Proefnoties: Gemiddelde smaak, romig, mooi lichtgeel van kleur, onnatuurlijke kleur, toeristenijs, chemische vanille, wel lekker, geen lekkere vanillesmaak, meer vet dan vanille.

Bosvruchten Roomijs, Albert Heijn 6,4

Roze-wit gemarmerd roomijs met bosvruchtensaus, sierlijk opgespoten in een zwart bakje. Relatief veel room, maar het recept is gezien de rest van de ingrediënten minder traditioneel dan de tekst op de verpakking suggereert.

Gewicht per liter 538 gram, prijs per eenheid 5,49 gulden, prijs per liter 5,49 gulden.

Proefnotities: Zweem van dennengeur, waar zijn de vruchten? erg lekker roodfruit, ondefinieerbaar, licht kunstmatig, te zoet, iets vet,mierzoete siroop in smakeloos roomijs, goede smaak.

Snickers, Mars 6,4

De vertrouwde candybar met pinda's, karamel en chocolade uitgevoerd als ijs. De chocolade zit ditmaal om de pinda's.

Gewicht per liter 780 gram, prijs per eenheid 5,99 gulden, prijs per liter 5,99 gulden.

Proefnotities: Goede smaak, klef ijs, plakkerige saus, mierzoet, delicaat, goede noten, gebrande noten, heuse noten en chocolade, bescheiden smaak, bruin als een V&D-interieur, Snickers-maniertje, raar, goede smaak, tja.

Chocolate Chip Cookie Dough, Ben & Jerry's 6,1

Ben & Jerry's heeft klontjes beslag voor chocolate chipkoekjes door zijn vanille-ijs geroerd. Deze ongebruikelijke combinatie wordt niet door iedereen herkend. Natuurlijke smaakstoffen, maar geen echte chocolade.

Gewicht per liter 920 gram, prijs per eenheid 10,99 gulden, prijs per liter 21,98 gulden.

Proefnotities: Suikergoed,

geen chocolade, veel te suikerig, ondefinieerbare stukjes, erg lekker die stukjes, veel verrassingen, aantrekkelijk, af en toe sensationeel lekker, modern Amerikaans met koekdeeg, B&J?

Sorbet Mango Tropical, Häagen Dazs 6,1

Mangosorbet met mandarijnensaus, mede op smaak gebracht met zwarte bessensap en bloedsinaasappel.

Gewicht per liter 924 gram, prijs per eenheid 10,50 gulden, prijs per liter 21,00 gulden.

Proefnotities: Lijkt op wonderklei, te zoet, te siroperig, frisdrankachtig, fruit is onherkenbaar, chemisch, lekker vers, mango en abrikoos? mangolomaan, nare tropische verrassing, friszuur, lekker.

Chocolat Chips, Mövenpick Schöller 6,1

Chocolade roomijs – donker en hel, zegt de fabrikant – met 4 procent melkchocoladestukjes.

Gewicht per liter 660 gram, prijs per eenheid 9,95 gulden, prijs per liter 9,95 gulden.

Proefnotities: Romig, te zwaar, chocobrokjes smaken goed, te donker, mooi bruine kleur, chemische smaak, hoopje ellende, relatief de beste, beste choco-ijs, pure chocolade, doorsnee, lijkt wel chocolademousse, lekker bitter.

Brownies Belgian Chocolate, Australian 6,0

Geen stabilisatoren, geen kunst- matige smaak- en kleurstoffen, geen emulgatoren en toevoegin- gen, vermeldt de verpakking. Boerderijmelk, room, cacao, eidooiers, suiker en Belgische chocolade zijn de enige ingrediën- ten. Die eenvoud heeft bij het proefteam bescheiden succes.

Gewicht per liter 921 gram, prijs per eenheid 9,50 gulden, prijs per liter 19,00 gulden.

Proefnotities s: Beste chocoladesmaak, chemische nasmaak, geen duidelijke smaak, echt chocoladig, niet zo mierzoet, meer mousse dan ijs, geen aantrekkelijke kleur, bleekbruin, diarree, vreemd uiterlijk, met chocoladevlooien.

Biologisch Vanille Roomijs, Albert Heijn 5,9

Biologische zuivel, rietsuiker en natuurlijke vanille vormen de ingrediënten van ijs dat het EKO-keurmerk draagt. Als emulgator wordt lecithine gebruikt, als stabilisatoren johannesbroodpitmeel en guarpitmeel.

Gewicht per liter 518 gram, prijs per eenheid 4,99 gulden, prijs per liter 4,99 gulden.

Proefnotities: Mooi ijs, lekker licht, waterig, mooi bleek, zweem van grijs, zoals vroeger in het zwembad, beetje karton, gewoontjes, neutraal, niets voor ijsliefhebbers, waterig, chemisch smaakje, te zoet, iets te grote kristallen.

Noten Duo, Hertog 5,7

Een combinatie van slagroomijs en hazelnotenroomijs van veel volle melk en weinig slagroom met amandel-karamelsaus en stukjes hazelnoot. De tekst op de verpakking, een ovale bak, suggereert meer authenticiteit dan de ingrediëntenlijst waar maakt.

Gewicht per liter 576 gram, prijs per eenheid 7,49 gulden, prijs per liter 7,49 gulden.

Proefnotities: Mierzoete saus, nondescript ijs, te veel nootjes, nootjes wat grootjes, nogal barok, mierzoet, pas op je vullingen, volle smaak, lichte pepernootsmaak, bruine behangerslijm, erg lekker.

Roomijs met karamelsaus, Spar 5,7

Met karamelsaus gemarmerd roomijs waarin hele kleine stukje pecannoten zitten.

Gewicht per liter 532 gram, prijs per eenheid 5,49 gulden, prijs per liter 5,49 gulden.

Proefnotities: Nu eens niet te zoet, lekkere romige smaak, niet veel smaak, stukjes zijn te veel poeder en hebben weinig smaak, spannende stukjes, bescheiden maar oké, zijn dit noten?, kinderijs, niet zoveel bijzonders.

Roomijs naar eigen recept 5,6

Met veel liefde zelf gemaakt ijs. Verse melk, slagroom, eieren, suiker en een half vanillestokje zijn lang niet aan alle proevers besteed. Het is het meest omstreden ijs uit de proeverij met een waardering van drie tot negen.

Gewicht per ongeveer een liter 764 gram, prijs per ongeveer een liter 9,50 gulden.

Proefnotities: Vulgair, te

geel, rurale roomkleur, echte vanilleijskleur, kunstmatige smaak, aangenaam, erg lekker, vies, echte vanillepuntjes, doet ambachtelijk aan, raar, lammetjespap, er zitten brokjes in, is de datum niet overschreden?

Soja Icedessert Chocolade, Alpro 4,9

Een buitenbeentje is het ijsdessert op basis van soja. 0 procent cholesterol en 100 procent plantaardig, meldt de verpakking. Er zit ook geen lactose in en het belangrijkste bestanddeel is water.

Gewicht per liter 654 gram, prijs per eenheid 7,99 gulden, prijs per liter 7.99 gulden.

Proefnotities: Smelt niet, is het wel ijs?, slushpuppie, water met cacaofantasie, niet lekker, oogt als specie, dofpoezelig, laf, chemisch geurtje, niet erg chocoladig, in de categorie chocolade-ijs het minst slecht, is dit wel chocolade-ijs?

Häagen Dazs Pralines & Cream 4,4

Stevig vanille roomijs met karamel en gesuikerde pecannoten, die zo zoet zijn dat ze door een deel van het proefteam als stukjes koek worden aangezien. Natuurlijke ingrediënten, hoge prijs, lage waardering.

Gewicht per liter 900 gram, prijs per eenheid 10,50 gulden, prijs per liter 21,00 gulden.

Proefnotities: Karamelsmaak overheerst, pregnant, nep, vies koekspul, koekjes droog, lammetjespap, suikerige stukjes, zoet, zoet, zoet, zoet, zoet, je proeft niets anders, poedersuikerzoet, megazoet.