PIJN DOOR IJS

IJs kan naast verkoeling een verschrikkelijke hoofdpijn veroorzaken. Sommige mensen die een hap ijs nemen, kunnen een pijn voelen die in een paar seconden van het gehemelte naar de neusbasis (tussen de wenkbrauwen) trekt. Deze pijn houdt tien tot twintig seconden aan en voelt aan alsof er een mes tussen de ogen gestoken wordt. De pijn wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat de kou via het gehemelte de vijfde hersenzenuw prikkelt.

,,Deze intense pijn komt meer voor als mensen waterijs eten, dan wanneer ze roomijs eten, omdat waterijs kouder is. In principe kan alles wat koud is en in aanraking komt met het gehemelte de pijn veroorzaken'', vertelt neuroloog en hoofdpijndeskundige dr. Michel Ferrari, verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Leiden. De pijn is uitermate vervelend, maar niet gevaarlijk.

Naar schatting een half miljoen Nederlanders heeft moeite pijnloos een ijsje te eten. Mensen met migraine zijn extra gevoelig voor hoofdpijn die wordt veroorzaakt door koud eten of drinken. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een vierde van de migrainepatiënten last heeft van deze pijn.

Mensen met zogeheten clusterhoofdpijn (onder artsen ook wel zelfmoordhoofdpijn genoemd) kunnen zonder directe aanleiding een hoofdpijnaanval krijgen die vergelijkbaar is met de pijn na het eten van koud eten of drinken. Bij deze mensen blijven de pijnaanvallen niet beperkt tot tientallen seconden, maar kunnen ze wel een tot drie uur aanhouden. Deze hoofdpijn is wel te behandelen.