Personeelstekort in gevangenissen

Gevangenissen kampen met een groot tekort aan personeel. Dat hebben de vakbonden namens de AbvaKabo FNV gisteren in een brandbrief aan Justitie geschreven. De balans tussen beschikbaar personeel en gevangenispopulatie is niet in evenwicht. ,,We hebben zo weinig mensen dat we soms maar twee inrichtingswerkers kunnen inzetten op zestig gevangenen. Dat vergroot de gevoelens van onveiligheid bij het personeel'', zegt J. van Herpen, landelijk bestuurder AbvaKabo FNV. De vakbonden pleiten voor een landelijke norm, waarin de verhouding tussen personeel en populatie is vastgelegd en geld om het tekort aan personeel tegen te gaan. Een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt de problematiek, maar ziet niets nieuws onder de zon. ,,Wij zijn bezig met maatregelen, zoals een wervingscampagne voor meer personeel'', aldus de woordvoerder.