ORZOSALADE MET CITROENDRESSING

U kunt voor deze frisse pastasalade andere verse groenten van het seizoen gebruiken. Doperwtjes, tuinbonen en artisjokbodems, om er maar een paar te noemen, doen het allemaal goed. Mik op mooie kleurcombinaties en contrasterende structuren. Serveer deze salade met pannini of stokbrood als lunch- of voorgerecht, of als bijgerecht bij gegrilde vis of vlees.

Leg de paprika's op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Zet ze circa 20 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, waarbij u ze een of twee keer omdraait, of tot ze rondom geblakerd zijn. Neem ze uit de oven, leg er een theedoek over en laat ze afkoelen.

Snijd intussen de asperges bij en schil de witte en/of zo nodig de groene asperges. Kook ze bijgaar in kokend gezouten water (witte en groene apart als u beide soorten gebruikt). Giet ze af en laat afkoelen. Snijd ze in stukjes van circa 4 centimeter.

Kook de orzo in circa 10 minuten bijtgaar in een grote pan gezouten kokend water. Giet af en spoel onder de koude kraan. Laat uitlekken en doe in een grote, ondiepe schaal.

Doe voor de dressing het citroenraspsel en -sap, de azijn en knoflook in een kom en klop met een garde. Giet er al kloppend geleidelijk de olijfolie bij. Breng op smaak met zout en peper. Giet de helft van de dressing over de nog warme, uitgelekte orzo en schep om. Laat op kamertemperatuur komen.

Pel de afgekoelde paprika's boven een kom waarin u het sap opvangt. Verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de kerstomaatjes in vieren. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Schep de paprika met het nat, de asperges, kerstomaatjes, lente-uitjes en peterselie door de orzo. Schep de overgebleven dressing door de salade en breng op smaak met zout en peper.

    • Kim Maclean