Onder toeziend oog van de koningin

Winkelen in de kleinere steden heeft zo zijn eigen charme. Maar ook in de grote steden liggen soms verrassende winkelstraatjes. Agenda ging op pad in het Haagse Hofkwartier.

De nabijheid van een tramhalte brengt ons bij de hoge nummers van de Prinsenstraat. We onderdrukken de neiging onder het groene lommer in de Paleistuinen te gaan banjeren en slaan na de Noordwal direct rechtsaf. Koningin Beatrix hoeft voor de winkeltjes niet ver te lopen.

Het eerste adres is Tante Miesje (Prinsenstraat 118, wo t/m za 10-16u, 070-3020267). Ze hebben er zelfgebakken zoete en hartige taarten (ter plekke te consumeren, maar ook om mee te nemen) en sandwiches. De winkel is niet groot en telt maar vier tafeltjes. Bij mooi weer gaan er twee naar buiten. De prullaria zoals kopjes en schoteltjes, de versierde kroonluchter en het buffetkastje geven de zaak een huiskamerachtige uitstraling. Tante Miesje doet ook aan catering, bijvoorbeeld voor een high tea.

Tot aan het hoge plafond reiken de rekken bij Schaap Passementen (nr. 112, di t/m vr 10-17u za 11-16u, 070-3642796). Linten, franje, voiles, koorden en embrasses in honderden tinten worden hier verkocht. Het aanbod bevat ruim 10.000 artikelen en – als service voor het paleis, een royale keus oranje linten. Wie nu wordt overvallen door trek kan terecht bij buurman Kantjil (nr. 110 ma t/m vr 12-22u za en zo 16u30-22u). Bestel een bord nasi of bami of een kleiner lunchhapje. De saté kambing van deze Kantjil is voortreffelijk en de maaltijden smaken hier subtieler dan bij de Amsterdamse en Rotterdamse Kantjil.

Bij Absolutely Fabulous (nr. 104 ma t/m za ) verkopen ze ,,creatieve kleding voor dertigplussers'', aldus de verkoopster. ,,Niet van dat spul dat je overal ziet.'' Inderdaad zien de witte hesjes met de grote blauwe borduursteken bij wijze van afwerking er apart uit. Op een tafel liggen glimmende zachtroze broeken en spijkerbroeken met borduursel. De lila en witte truitjes op de hangertjes dragen allerlei applicages. Absolutely Fabulous verkoopt o.a. kleding van de merken Indian Rose, Fiorucci en Noopai.

Al twintig jaar in deze contreien, maar sinds kort in de Prinsenstraat, zit Bloemenland. (nr. 98 ma t/m za 9-18u, 070-3628186 of www.bloemenland.com). De bloemen voor de boeketten komen uit Ecuador en Afrika en zijn flink uit de kluiten gewassen. De eigenaar heeft verder een voorliefde voor opvallende tropische bloemen. Klanten kunnen hier ook terecht voor mooie potten en bakken van paleisachtige afmetingen. Na de zomer worden er workshops gegeven.

De kleding bij Moumouche (nr. 66, di t/m za 10-18u en do tot 21u, 070-3461254) oogt vrolijk en luchtig. De jurkjes, hesjes en broeken zijn betaalbaar en de eigenaren houden van asymmetrische belijning en soepele glanzende stoffen. Wanneer ze inkopen zien ze in één oogopslag `wat er fout is aan een kledingstuk' en ze maken er in een handomdraai iets anders van. Verbeterde mode eigenlijk, overigens bestemd voor vrouwen met maatje 34 tot 40. ,,Wij richten ons niet op dames met vetrollen, dat ziet er niet uit'', aldus de eigenaar als een onvervalst Haagse Harry.

Een paar deuren verder, bij Bija (nr. 60 ma 13-18u di t/m vr 10-18u, 070-3628186), hebben oude letterkasten een nieuw leven gekregen. In zilvergespoten gedaante herbergen ze letterbakken vol kleurige kraaltjes in soorten en maten. Veel kralen zijn afkomstig uit India en Italië, maar in de bakken liggen ook de bekende `ruilkralen' uit Afrika. Voelen en friemelen aan de kraaltjes mag, nee wordt zelfs aangeraden, ,,dat verhoogt de pret bij het kiezen'', vindt de uitbaatster. Uiteraard verkoopt Bija ijzerdraad en andere onderdelen voor het kralenrijgen. Mensen zonder fantasie kunnen kiezen voor `kant en klaar'.

Kijk stiekem even binnen bij de herenkapper Nizam (nr. 56), waar een vooroorlogs kappersinterieur nog altijd dienst doet.

De winkel/galerie Stromingen (Prinsenstraat 48, wo t/m za 11u30-17u30, 070-3637112) is helaas net even dicht. Specialiteit is `Art Deco en Toegepaste Kunst 1900-1950'. In de etalage staat een bijzonder houten kastje met gekleurde vakjes en de voordeurruit biedt een blik op grijze Gispenstoelen, die opvallend vaak opduiken in winkelinterieurs rondom de Prinsenstraat.

Voor nog meer lekker eten gaan we naar De Verwennerij (nr. 20, ma t/m vr 08-18u za en zo 11-18u Inl 070-3645010 of info@deverwennerij.com). Een vis-, vlees-, of vegetarische maaltijd van nog geen twintig gulden. Er zijn Italiaanse afhaalbroodjes met diverse vullingen met daarbij bijvoorbeeld een flesje versgeperste mellow green of carrot punch. Ganzenlever, truffel en kaviaar liggen her en der in vitrines en de witte wijn is al voorgekoeld. De Verwennerij verkoopt ook `gewonere' producten als olijfolie en azijn (ook op tank) en Baskische ketchup, gemaakt van Baskische tomaatjes met een rood pepertje. En ,,voor de kenners'' potjes Piment d'Espelette.

Naast het eten en de mode is ook cultuur in de Prinsenstraat goed vertegenwoordigd in de vorm van galeries. Zoals Guthschmidt (nr.39), die sieraden verkoopt van o.a. Myriam Oude Vrielink (ringen en broches van edelmetaal) en Chiefs en Spirits (nr. 49) met hedendaagse Afrikaanse kunst.

Dat mooi niet duur hoeft te zijn, ontdekken we bij Second Best (Korte Molenstraat 7, di t/m za 11-17u30, 070-3644044). Daar mag het witte Versace-mantelpak weg voor maar 298 gulden. Wie hier leuk tweedehands wil winkelen, moet wel beseffen dat dit Den Haag is, de meeste kleding is van klassieke snit. We steken over naar de Molenstraat. Het interieur van Juni (nr. 63, ma 11u30-16u, di t/m vr 8-16u za en zo 10u30-17u, 070-3924672) oogt zo vrolijk dat we direct binnenlopen voor een broodje. In het statige pand met warmgele muren en hoge plafonds kan koffie met taart worden gegeten of een lunchhapje worden genuttigd. Op de kaart staan broodjes, bagels, tortilla's en warme ciabatta's en voor erbij: versgeperste jus, melk, allerlei soorten koffie (ook bambukoffie) en lekkere theetjes.

Aan de overkant trekt het Haags Vliegerhuis (nr. 46, ma t/m za 9u30-17u30 070-3457715) onze aandacht. Men verkoopt er uiteraard vliegers, heel handig zo dicht bij het strand. Maar je kunt er ook terecht voor vliegeronderdelen, spinnakerstof, windvanen en vlaggenstokken. Wie zijn kamer in Noord-Afrikaase sfeer wil omturnen, kan terecht bij M's World (24a, di t/m za 11-17u30 za 11-17u). Zilver en bronskleurige metalen lampen, met gekartelde openingn of raampjes, Marokkaanse theeglazen en wit servies met een zilveren rand. En nog honderden andere voorwerpen om het huis mee aan te kleden. Aan het einde van de Molstraat, dichtbij het Noordeinde, wemelt het van de eetgelegenheden. Sla rechtsaf het Noordeinde op en ga na zo'n honderd meter rechtsaf voor een blik op het gloednieuwe winkelcentrum Haagsche Bluf. Op de plaats van de voormalige Pasadena zijn links en rechts tussen moderne gevels, historische namaakgevels `aangeplakt'. Hier zijn de duurdere ketenwinkels gevestigd zoals Godiva en Swatch. Er wordt in de omgeving nog druk getimmerd en gebouwd, maar als ook de Drie Hoekjes zijn voltooid, is de Haagse binnenstad een aantrekkelijk winkelgebied rijker.

M.m.v. Doutsen Ebbendorf

    • Marion van Eeuwen