`NAVO betrekken bij Macedonië'

Verscheidene Europese NAVO-landen zoals Groot-Brittannië en Frankrijk hebben gisteren op de NAVO-top aangedrongen op grotere betrokkenheid van de NAVO bij het oplossen van de crisis in Macedonië. Zowel de Britse premier Blair als de Franse president Chirac sloot de mogelijkheid van een NAVO-interventie niet uit, al staat geen enkel land te springen om troepen te sturen. President Bush zei dat de meeste landen liever eerst een ,,politieke oplossing'' willen. NAVO-diplomaten sloten uit dat de NAVO ooit als geheel troepen zal sturen naar Macedonië, en dat hoogstens een ,,coaliton of the willing'' zal kunnen worden geformeerd. Vandaag zijn NAVO-chef Lord Robertson en EU-gezant Javier Solana in Skopje voor overleg over het conflict. De Macedonische president Trajkovski heeft de NAVO vandaag officieel om hulp gevraagd bij de ontwapening van de rebellen als zijn vredesplan wordt aanvaard.

De leider van de Albanese rebellen, Ali Ahmeti, heeft vandaag laten weten bereid te zijn de wapens neer te leggen als er in Macedonië een NAVO-vredesmacht komt en als de rebellen mogen plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Deze laatste eis is door de Macedonische regering steeds rigoureus afgewezen.

Vanuit Skopje komen berichten als zouden daar gewapende burgerwachten worden gevormd en als zou de reserve-politie worden gemobiseerd en bewapend. Dat gebeurt met het oog op de aanwezigheid van Albanese rebellen in Aracinovo, op nog geen zes kilometer van Skopje.

De vredesbesprekingen in Macedonië over Trajkovski's vredesplan, waaraan de leiders van alle grote politieke partijen deelnemen, beginnen vandaag in de zuidelijke stad Ohrid onder een slecht gesternte. De moord op de Albanese activist Naser Hani, dinsdagavond, is een forse tegenslag. Hani, die fungeerde als intermediair tussen de regering en de Albanese rebellen in het noorden van Macedonië, werd door onbekenden doodgeschoten toen hij zich verzette tegen een poging hem in Struga (niet ver van Ohrid) te ontvoeren. Duizenden Albanezen woonden gisteren zijn begrafenis bij.

De besprekingen over het vredesplan van president Boris Trajkovski gingen vanmdaag dan ook door. Het plan voorziet onder andere in de ontwapening van en een beperkte amnestie voor de rebellen in ruil voor meer rechten voor de Albanese minderheid in het land. President Trajkovski en premier Ljubco Georgievski hebben eerder laten doorschemeren de constitutie te willen wijzigen om de status van de Albanezen als `minderheid' te elimineren en het Albanees als tweede officiële taal te erkennen.