LEUKE UITLAATKLEP

Ruud Dorn uit Koog aan de Zaan

Verkoopt: Surinaamsschaafijs

,,Al zestien jaar sta ik met schaafijs op markten en festivals. Het is een hobby, die uit de hand gelopen is. Ik ben vier dagen per week verpleegkundige. Het schaafijs is mijn uitlaatklep. Sta ik eens aan de andere kant: de mensen hebben niet mij nodig, maar ik hen. Ik vind het ook belangrijk om via het ijs de Surinaamse cultuur aan de man te brengen.

,,Het liefst zou ik in Amsterdam op de Dam staan. Schaafijs verkoop je nou eenmaal niet op het kerkplein in Tuitjehoorn, maar daar waar de Surinamers wonen, in Amsterdam. Ik sta al vijftien jaar ingeschreven, maar een vergunning moet ik nog krijgen.

,,Ik ben begonnen op de markt in Hoorn met een eenvoudig handkarretje, een blok ijs en een paar flessen siroop. Ik wilde mijn eigen business hebben, zoals ik dat ook in Suriname gewend was. Als jongen al verkocht ik van alles op het strand: sinaasappels, popcorn, vliegers en ijs. `Oh, eindelijk', was de reactie van de Surinamers in Hoorn. Veel Indiëgangers kenden het ijs nog uit Indonesië, waar het es pasra genoemd wordt. Pasra betekent schrapen. Schaafijs vind je trouwens in alle tropische landen: in Jamaica, Venezuela, Afrika en natuurlijk in Curaçao, waar het frio frio heet.

Het ijs en de siropen maak ik zelf. Het geheim van de chef ga ik je niet vertellen, maar ik kan je wel vertellen dat er zout in het ijs moet, anders wordt het keihard en kun je het niet goed schaven. Als het ijs niet op werktemperatuur is, wordt het sneeuw. Je kan het ijs zo zoet maken, als je wilt. Met Surinaamse cola, ananas, orgeade (amandel) en perensmaak. Hou je meer van fruitig, dan neem je zuurzak (een vrucht), markoesa (passievrucht), banaan, mango en tamarinde (ook een vrucht). Een beetje klappermelk of leche condense (gecondenseerde melk) erbij. Heerlijk. Antillianen zijn dol op tamarinde met leche condense. Surinamers eten alles en nemen er vaak een beetje water bij. Nederlanders hebben graag een likeurtje in hun ijs. Ze kiezen meestal aardbei en citroen – dat kennen ze. Ik moet ze vaak over de drempel helpen, maar als ze eenmaal het rietje aan hun mond gezet hebben, zijn ze verkocht.''

    • Chris van de Wetering