KPN: van uitverkoop geen sprake

KPN ontkent dat de Duitse dochter E-Plus wordt verkocht. De speculaties dat KPN zich terugtrekt uit Duitsland en België om zich volledig op de Nederlandse markt te concentreren, worden als `onzin' bestempeld.

Het is de tweede keer binnen een week dat KPN expliciet op speculaties ingaat. Het telecombedrijf, dat in theorie alle opties bekijkt om de hoge schulden te verminderen, stelde eerder dat verkoop van de divisie mobiele telefonie `niet aan de orde' is. Hetzelfde geldt nu voor E-Plus, het hart van de mobiele activiteiten. Beleggingsexperts en de media zinspelen al langere tijd op de afsplitsing van deze bedrijfsonderdelen.

Bestuursvoorzitter Paul Smits heeft vanochtend in Den Haag een presentatie gehouden voor het personeel om de onrust onder medewerkers te temperen. Sinds bekend geworden is dat het bedrijf serieus overweegt om nieuwe aandelen tegen hoge kortingen uit te geven is de geruchtenstroom aangezwollen en de aandelenkoers naar beneden gedoken. Vanmiddag houdt Smits een tweede presentatie die werknemers kunnen volgen via een videoverbinding. Vanmiddag noteerde het aandeel 4 procent hoger op 7,08 euro.

KPN zegt nog steeds te studeren op een claimemissie, een van de manieren om de financiële nood bij KPN te lenigen. Het telecombedrijf kampt met een schuldenlast van 23,2 miljard euro. De onderneming streeft ernaar om dat bedrag nog dit jaar naar 17,3 miljard euro terug te brengen.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's toonde zich deze week pessimistischer over de vooruitzichten voor het concern. Het Amerikaanse bureau verwacht dat KPN dit jaar niet zo snel zijn lasten kan reduceren. Als dit leidt tot een lager rapportcijfer voor KPN's leningen, zal het bedrijf hogere vergoedingen moeten betalen op zijn schulden. KPN is nog niet begonnen met de verkoop van aandelen Vodafone, de moedermaatschappij van onder meer Libertel. Eergisteren is het verkoopverbod op de stukken afgelopen. KPN is bij de verkoop van zijn belang in het Ierse Eircell betaald met aandelen Vodafone. De stukken zijn op dit moment 600 miljoen euro waard.