KPN eenzame stijger tijdens zwakke handel

Het kan verkeren. KPN was vanochtend de enige stijger onder de hoofdfondsen. Het telecombedrijf klom met 3,7 procent naar 7,05 euro. Kabelbedrijf UPC zag de koers met 11,5 procent dalen naar 4,25 euro. Wessanen verloor opnieuw 4,6 procent bij een koers van 12,60 euro door de lagere waardering die banken aan het fonds toekenden.

De koersverliezen gistermiddag in de Verenigde Staten drukten de fondsen op de Amsterdamse beurs vanochtend. Alleen KPN bleef in de zwarte cijfers, nota bene voor de tweede achtereenvolgende dag. Mogelijk hopen beleggers dat het bedrijf op zeer korte termijn met een strategie naar buiten komt om de financiële positie te verbeteren.

De neergaande lijn van de overige AEX-fondsen komt volgens analisten grotendeels voort uit de verwachting dat het tweede kwartaal voor veel bedrijven opnieuw tegenvallende resultaten zal laten zien. Daar kwam vanochtend het nieuws van de Europese Centrale Bank (ECB) bij. De ECB stelde de groei van de eurolanden naar beneden bij. Waar het monetair instituut eerder sprak van een groei tussen 2,6 en 3,6 procent, zei de ECB nu een groei tussen 2,2 en 2,8 procent te verwachten.

Chipmachinefabrikant ASM Lithography zakte met 5,5 procent naar 27,55 euro. Ook Philips verloor aanzienlijk. De beurswaarde daalde met 3,3 procent naar 29,77 euro. Waar dochter KPNQwest gisteren nog mee kon gaan in de koersstijging van KPN, stuurden beleggers het fonds vandaag in omgekeerde richting. KPNQwest verloor 3,2 procent en zakte naar 10,76 euro. Getronics daalde met bijna 4 procent en stond kort na de middag op een koers van 5,15 euro. De AEX-index stond aan het eind van de ochtend op 569,95 punten, een verlies van 1,2 procent.

In Tokio steeg de Nikkei-index met 0,2 procent naar 12.846,7 punten. Chipfabrikant Toshiba steeg met bijna anderhalf procent. Elektronicaconcern TDK zag de koers met 0,8 procent stijgen. De beide fondsen zorgden voor een licht herstel van de getergde technologiesector. Bankfondsen verloren opnieuw terrein en sloten de handelsdag op het laagste punt sinds oktober 1998. Premier Koizumi verklaarde binnen een of twee jaar zijn economische hervormingen te willen uitvoeren. Minister van Financiën Shiokawa zei dat de economie in een sneller tempo aan het verzwakken is dan is voorzien.

De beurs van Zuid-Korea was ongeveer gelijk aan de openingskoers. In Hongkong stond het koersgemiddelde aan het eind van de handel 2 procent lager. In Australië stegen de aandelenkoersen gemiddeld met 0,65 procent.

Op de beurzen in New York daalden de beursindices. De Nasdaq sloot op 2.121,7 punten, een verlies van 2,2 procent. De technologiebeurs daalde vooral onder invloed van koersverliezen bij Intel, Cisco en Microsoft. De Dow Jones daalde met 0,7 procent naar 10.871,6 punten.

De Londense FTSE-index daalde vanochtend onder invloed van verliezen in de telecomsector. Aan het eind van de ochtend stond de index op 5.748,8 punten, een verlies van 1,2 procent. Vooral Vodafone droeg bij aan de daling van de FTSE. Het telecombedrijf verloor 3,2 procent in de ochtendhandel.

De CAC-index in Parijs verloor 1,2 procent en stond kort na de middag op 5.288,7 punten. De DAX in Frankfurt daalde met 1,2 procent naar 6.038,3 punten.