Koffie uit de magnetron

Michiel Veen, directeur, pakt een volkoren boterham, besmeert hem met Nutella, pakt nog een boterham, legt die erop, besmeert hem met pindakaas en legt er nog een boterham op. Dan begint hij te eten. Ton ten Brink, salesman, pakt twee volkoren boterhammen, doet er vier plakken kaas op, loopt ermee naar de keuken en legt ze in het tosti-apparaat. Daarna pakt hij nog twee boterhammen, doet er zes plakken salami op en zegt: ,,Ik heb veel energie nodig.'

,,Wie wil er een kroket, wie een kaassoufflé?' vraagt Frans van Gils, web marketeer. Hij loopt ook naar de keuken.

Ze zitten met z'n achttienen aan tafel. Het is maandagmiddag half een. Michiel en Frans hebben de bordjes klaargezet. Normaal hebben ze daar mevrouw Antonia voor. Maar ze kon vandaag niet. ,,En dan doen we het zelf', zegt Michiel.

Hij is de mede-eigenaar en oprichter van X-Hive in Rotterdam. Zijn bedrijf maakt een database voor XML-documenten. Hij wordt gefinancierd door ABN Amro, Twinnings en Residentie. Hij zit in het kantoor van een internet startup waar het minder goed mee is afgelopen. ,,We begonnen met tachtig vierkante meter. Nu hebben we achthonderd vierkante meter.' Ze hebben net hun eerste klanten binnengehaald.

Ton, de salesman: ,,Ik eet alles wat los en vast zit.'

Michiel, de directeur: ,,Je bedoelt: alles wat niet beweegt.'

Ton: ,,Ik heb eens in een zomer druiven geplukt. Ik werkte van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Maar daar werd ik niet mager van. Ik kan sporten wat ik wil, ik word niet mager.'

Van werken bij X-Hive wordt hij wel mager. Dat komt omdat hij de hele dag moet nadenken, zegt hij. ,,In een gewone organisatie is 95 procent geregeld. Hier nog bijna niets.'

Frans, de web marketeer: ,,Hier, je tosti is klaar.'

Ton haalt de boterhammen van elkaar en smeert er een dikke laag ketchup op. Hij zegt: ,,De grootste eter is er vandaag niet. Als die er is, moet er een extra brood bij.'

Michiel: ,,Ik eet 's middags veel, maar 's morgens niets. 's Morgens ben ik nog te lui om koffie te zetten. Ik zet een beker oude koffie in de magnetron.' Michiel is ook mager.

De boodschappen worden gedaan door het schoonmaakbedrijf dat het hele kantorencomplex schoonhoudt: Peters Multistore. Het zit op de hoek. Het bezorgt sinds kort ook de post. En ze verkopen er snoep en blikjes soep. Ton: ,,Ze hadden daar in de gaten dat hier steeds meer mensen kwamen werken. En er zijn geen winkels in de buurt.'

Na het eten zet iedereen zijn eigen bord in de keuken. Maar niemand zet de kaas en de melk terug in de koelkast. De keuken ziet eruit als de keuken in een studentenflat. ,,Studentenflat?' zegt Michiel. ,,Had je eens moeten komen kijken toen we nog klein waren.' Ze eten van borden, met bestek. En normaal ruimt mevrouw Antonia alles op. ,,Dat is al heel luxe.'

Internetondernemers eten anders dan advocaten. E eet iedere week mee in een bedrijfsrestaurant.

Deel 5 van een serie.

    • Jannetje Koelewijn