KINDERAGENDA

Dichter

Je reist met de trein, op paard-en-wagen of je gaat te voet en onderweg leer je zeemansliederen zingen, kan je luisteren naar verhalen van ontdekkingsreizigers of krijg je bijzondere hapjes te eten. Op het 5de Poetry International Kinderfestival Dichter op reis kan je op zondag 17 juni en woensdag 20 juni (alleen voor NS-kaarthouders) in het Rotterdamse ro theater per gedicht de wereld afreizen. Er zijn gedichten te horen van o.a. de Nederlandse dichter Joke van Leeuwen, de Belg Bart Moeyart, De Turkse Yalvac Ural en de Palestijnse Tamim al Barghouti.

*Dichter op Reis, 5de Kinderfestival van Poetry International voor kinderen van 8 tot 12 jaar op zo 17 juni om 14u en 20 juni om 14u30 (alleen voor NS-kaarthouders) in het ro theater, William Boothlaan 8, Rotterdam. Kaarten à ƒ10 voor kinderen en ƒ12,50 voor volwassenen res 010-4118110.

Dog Parade

Kleine en grote honden, wit, grijs, bruin of zwart, lief of stout; allemaal mogen ze meedoen met The Summer Dog Parade op zondag 17 juni in het Rotterdamse Calyso 2001. Wat kunnen honden en hun bazen en bazinnetjes allemaal verwachten op de Parade? De Verkiezing van de Best Geklede Hond en hun baasjes (liefst in een zomerse outfit) op de Dogwalk met als enig jurylid de best geklede man van Nederland: Jules Deelder om 12u. De Honden Talkshow, het Asiel, fotostudio Me and My Dog van Ari Versluys en Elly Uytterbroek en het eerste hondenrestaurant Hond in de Pot.

*The Summer Dog Parade op zo 17 juni in Calypso 2001, Mauritsweg 5, Rotterdam. Toegang: kleine honden ƒ7,50, grote honden ƒ10. Baasjes gratis, introducés ƒ5. Res 010- 4022019. Inschrijven om 11u voor de verkiezing van de Best Geklede Hond om 11u30 bij het Hondenrestaurant op het Schouwburgplein.

Workshop

Jeroen Allaart maakt grote biilboard-achtige schilderijen van konijnen, molens en boten. Zijn werk is op de Sonsbeek-expositie in Arnhem te zien en zondag 17 juni en 1 juli kunnen kinderen tussen de 6 en 12 jaar in een workshop meedoen met een schilderwedstrijd en zich laten inspireren door zijn werk. De bedoeling is om samen een groot schilderij te maken; als je liever een kunstwerk wil maken van je favoriete plekje in de stad Arnhem, kan dat ook.

*Schilderworkshop voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud op zo 17 juni en 1 juli in het Museumatelier van het Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. Res à ƒ10 bij tel 026-3512431.

Dierenvaders

De meest gelukkige vader van Safari Beekse Bergen is de gibbon-vader. Hij en zijn gezin kregen pas een prachtig nieuw verblijf in het nieuwe Azië-gebied en daar is pa, samen met zijn vrouw en twee jongen heel gelukkig. Over `vaderrollen' in de dierenwereld wordt in het weekend van vaderdag (16 en 17 juni) tijdens rondleidingen in de Safaribus verteld. Over geëmancipeerde vaders (vissen, struisvogels, leeuwen) of over de vader als harembezitter met een groep vrouwtjes en vele jongen. Maar het ergste is natuurlijk de spinnenmannetje dat na de paring wordt opgegeten en niet eens de kans krijgt om vader te worden.

*Rondleidingen in de Safaribus over Vaderrollen in de Dierenwereld in Safari Beekse Bergen, Beekse Bergen 31, Hilvarenbeek. Toegang ƒ23 voor kinderen t/m 12 jaar en 60+ en ƒ23 voor volwassenen. Behalve de Safaribus kunnen bezoekers ook mee met de Safariboot en de Wandelsafari. Inl 013-5360036.

Circus

Als je van circus houdt is het Rotterdamse Hofpleintheater dit weekend dé plaats waar je naar toe moet. Vier jeugdcircussen: Rotjeknor (Rotterdam), Elleboog (Amsterdam), Fantastini (Groningen) en Duo Duplo (Arnhem) treden dan op tijdens het Jeugd Circus Festival Rotterdam. Er zijn drie voorstellingen zaterdag om 14 en 19u) en zondag 14u. Steeds treedt Circus Rotjeknor op met een ander niet-Rotterdams jeugdcircus.

*Juegdcircusfestival Rotterdam en za 16 juni om 14u (Circus Fantastini en Circus Rotjeknor), 19u (Circus Duo Duplo en Circus Rotjeknor), zo 17 juni om 14u (Circus Elleboog en Circus Rotjeknor). Kaarten à ƒ15 te koop bij Kinderboekwinkel De Kleine Kapitein, Meent 77, Rotterdam tel 010-4124750.

Postduiven

Vroeger toen er nog geen comunicatiemiddelen als telefoon, fax computer bestonden maakten ze in het leger gebruik van postduiven. Ze konden boodschappen over de vijandelijke linie overvliegen en zo de legercommandant van informatie voorzien. Zondag 16 juni gaan postduiven in het Nederlands Vestingmuseum een wedstrijd aan wie het snelst zijn weg naar huis kan vinden en met de fax en telefoon wordt dan gekeken welke duif het snelst is. Ook treden er kanonniers op; ze geven een bulderende demonstratie onder leiding van commandant Piet Visser. Verder is er ouderwets snoepgoed, kan je door de donkere fluistergang lopen en een bezoek brengen aan de expositie Foto's in het Verzet, illegaal gemaakte foto's over het dagelijks leven in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog (met o.a. een poederdoos voor het smokkelen van microfilms).

*Postduiven tussen de Kanonnen op zo 17 juni van 12-17u in het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden. Toegang kinderen van 5 t/m 16 jaar ƒ7,50, vanaf 17 jaar ƒ10 MJK gatis. Inl 035-6945459 of www.vestingmuseum.nl.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker