Johnny&Jones-hype

In het kielzog van alle belangstelling voor de opera Johnny en Jones van Theo Loevendie beleven de twee cd's met originele muziek van het Joodse swingduo een recordverkoop. Volgens een medewerker van de Stichting Nederlands Jazz Archief die de cd's uitbracht, wordt de cd Two kids and a guitar (met daarop hits als Meneer Dinges weet niet wat swing is en De Slangenbezweerder) na een advertentie in tijdschrift `de Zonnebloem' vooral veel besteld door oudere dames. ,,Ik neem aan dat Johnny & Jones vroeger heel wat meisjesharten braken. We hadden uit voorzorg duizend cd's extra besteld maar die zijn allemaal uitverkocht. Gelukkig komt er vandaag een nieuwe lading!''

Ook bij de Amsterdamse platenzaak Concerto lopen beide cd's uitstekend. ,,Two Kids and a Guitar brengt is op dit moment uitverkocht'', zegt verkoper Rob van Straten. Iets mider hard loopt de tweede cd Maak het donker in het donker, met daarop de Westerborkserenade en ander niet eerder uitgebracht materiaal dat Johnny en Jones opnamen in 1944.

Bij Concerto kijken ze niet op van het verkoopsucces. ,,We zagen het aankomen'', lacht Van Straten. ,,Deels door alle media-aandacht voor Loevendie's opera, deels doordat de eerste cd al tien jaar prima verkoopt, vooral aan ouderen. Het publiek dat de cd's nu koopt is gevarieerder, maar jongeren heb ik nog niet gezien. Logisch: zij missen het feest der herkenning.''

Het Amsterdamse Verzetsmuseum trok met de tentoonstelling Two Swinging Kids and their Fate vorige week naar schatting vierhonderd meer bezoekers. ,,De meesten van hen kochten ook de cd Maak het donker in het donker'', zegt een medewerker. ,,De eerste cd krijgen we volgende week weer binnen. Die was meteen uitverkocht.''