Incidenten na bestand Israël en Palestijnen

Sinds gistermiddag een door Amerikaanse bemiddeling tot stand gekomen bestand is ingegaan tussen Israël en de Palestijnen, zijn zeker drie doden gevallen bij verschillende incidenten.

Gisteravond werden een Palestijn doodgeschoten en drie gewond, kennelijk door Israëliërs, op een weg op de Westelijke Jordaanoever; vanochtend werden in een Palestijnse hinderlaag ten zuiden van Jeruzalem een luitenant-kolonel van de inlichtingendienst Shin Beth gedood en een tweede Israëliër ernstig gewond. Ook de Palestijnse dader, naar verluidt een ex-tipgever van de Shin Beth, vond de dood. Volgens de Israëlische staatsradio ging het, gezien de omstandigheden, om een vooraf beraamde aanslag.

Vanochtend vuurden Palestijnen ook mortieren af op een joodse nederzetting in de Gazastrook. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen hebben niettemin verzekerd dat ze hun uiterste best zullen doen om het bestand door te voeren. De chef van de Palestijnse preventieve veiligheidsdienst, Jibril Rajoub, zei gisteren dat de Palestijnse leider Yasser Arafat had bevolen het desbetreffende `werkplan' van CIA-chef George Tenet uit te voeren. ,,We zijn het eens om een eind te maken aan het schieten op iedere Israëlische burger ,,ongeacht wie hij is en waar hij is'', aldus Rajoub in het Hebreeuws tegenover de Israëlische legerradio. Het interview had plaats vóór de schietpartij bij Jeruzalem.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemde het bestand een mogelijk keerpunt. ,,We kunnen ervoor zorgen dat het een keerpunt wordt. Laten we ons concentreren op onze wederzijdse inspanningen'', zei hij.

Na een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van Israëlische en Palestijnse veiligheidsdiensten in aanwezigheid van Tenet, gaf Israël het leger opdracht een begin te maken met versoepeling van de blokkades in de bezette gebieden. Geconstateerd werd later dat het leger zijn tanks enkele honderden meters terugtrok van een omstreden kruising bij de joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook. De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Bin Eliezer, toonde zich vanochtend tegenover de legerradio vooralsnog tevreden. Hij zei dat de Palestijnen tijd nodig hadden om de rust te herstellen.