FIFA-preses Blatter weert eerste aanval af

FIFA-voorzitter Sepp Blatter weet zich in de kwestie rond het faillissement van marketingpartner ISMM/ISL sinds gisteren gesteund door een meerderheid in het bestuur van de wereldvoetbalorganisatie. In een speciale vergadering werd volgens hem de dreiging van een motie van wantrouwen van de Europese voetbalunie (UEFA) afgewend.

Daar denkt UEFA-woordvoerder, secretaris Gerhard Aigner, iets genuanceerder over. In een reactie op de verklaringe van Blatter liet hij weten diens verklaring af te wachten. ,,Pas daarna nemen we een definitief standpunt in en besluiten we over verdere stappen,'' aldus Aigner.

Met de motie van wantrouwen was gedreigd door UEFA-voorzitter, Lennart Johansson. Hij verlangde naar aanleiding van het bankroet van ISMM/ISL in een (uitgelekte) brief antwoord op 25 vragen. De Zweed eiste met name opheldering op de rol van Blatter in de affaire, die de FIFA een schadepost van 75 miljoen gulden opleverde.

Blatter had tijdens de speciale vergadering, met het bankroet van ISMM/ISL als belangrijkste gespreksonderwerp, veel tijd nodig om de UEFA tekst en uitleg te verschaffen.

De FIFA-voorzitter kon of wilde na afloop niet op alle vragen in de brief ingaan. Een deel wenst hij schriftelijk te beantwoorden. Blatter toonde nog wel zijn onvrede over het uitlekken van de brief. ,,Dat zal mij bij de beantwoording van de openstaande vragen niet gebeuren. Blatter blikte vervolgens optimistisch vooruit naar het FIFA-congres komende maand in Buenos Aires.

Blatter presenteerde gisteren bovendien vier nieuwe sponsors, die door het eigen marketingbedrijf (FIFA Marketing AG) zijn aangebracht.