Euronext in Lissabon

De Portugese aandelenbeurs in Lissabon (BVLP) wil samengaan met beursbedrijf Euronext. Daartoe hebben beide partijen gisteren in Parijs een principe-overeenkomst ondertekend.

Volgens de raad van bestuur van de Portugese beurs is het samengaan met Euronext de ,,meest passende volgende stap''. De beslissing werd unaniem genomen, aldus het bestuur gisteravond in een verklaring.

Op welke termijn de fusie met de Portugese beurs, die onder de naam Euronext Lisboa zal opereren, zal worden afgerond, wil Euronext niet bekendmaken ,,omdat we binnenkort zelf naar de beurs gaan'', aldus een woordvoerder van Euronext.

Afgelopen najaar gaf BVLP aan belangstelling te hebben voor een fusie met Euronext. De beurs in Lissabon wil met de toetreding haar klanten makkelijker toegang bieden tot een markt met meer geld en een breder distributienetwerk dan alleen het Portugese.

Euronext stelt dat het een open structuur kent, waarbij elke belangstellende beurs zich kan aansluiten. Zo heeft ook de beurs van Warschau al aangegeven zich bij Euronext te willen voegen.

Euronext is vorig jaar september ontstaan uit het samengaan van de aandelenbeurzen in Parijs, Brussel en de Amsterdamse AEX. Komende september nemen de beurzen een volgende stap in het geleidelijk samengaan. Dan zal ook de Amsterdamse aandelenbeurs overgaan op het handelssysteem NSC, dat voorheen alleen op de beurs van Parijs werd gebruikt.